Znanstvenici su saznali što vam se događa u mozgu kad mislite da ćete umrijeti

Znanstvenici otkrivaju što se sve događa u našem mozgu kada smo uvjereni da ćemo umrijeti. Testirali su putnike koji su za dlaku izbjegli smrt kada je njihov avion ostao bez goriva leteći preko Atlantika. Sudeći prema studiji, jedan traumatični događaj kao ovaj može pojačati sjećanje i iskriviti percepciju godinama nakon incidenta.

Studija se fokusirala na putnike na letu Air Transata u kolovozu 2001. godine kada je avion zbog kvara, da izbjegne pad u ocean, sletio u vojnu bazu na malenom otoku u Azorima. U prvom dijelu studije putnici su ispunili upitnik načinjen tako da utvrdi kavaliteta sjećanja njihovog iskustva na tom letu tri godine poslije događaja. Isto tako, morali su se prisjetiti tragedije 9/11 i jednog neutralnog događaja.
Znanstvenici su pokazali da su se svi putnici sjećali nevjerojatne količine detalja oko svog leta, bez obzira na to da li su imali posttraumatski stresni poremećaj. Gotovo desetljeće poslije, 8 putnika pristalo je na drugi dio studije koji je uključivao skeniranje mozga tijekom video prezentacije reakcija na incident, snimke napada 9/11 na njujorške blizance i jednog neutralnog događaja.

Osjetljiviji na druga negativna iskustva

Amazing Beauty. Kansas City iStockalypse
VELIKA TRAUMA OSTAVILA JE TRAJAN TRAG NA SJEĆANJUflickr

Tijekom magnetske rezonancije svaki od osam putnika prisjetio se detalja svog iskustva na letu dok im je događaj prezentiran na video  klipu.  Njihova sjećanja bila su povezana sa pojačanim odgovorom dijela mozga koje se odnosi na emocionalna sjećanja. Pojačane reakcije su uključivale amigdalu, regiju u mozgu u obliku badema koja pokreće strah, hipokampus , centar za emocije i autonomni živčani sustav te medijalne prednje i stražnje regije koje su reagirale vrlo jako u odnosu na njihovu reakciju na sjećanja na neutralni događaj.
Znanstvenike je iznenadilo da su putnici pokazali upadljivo sličnu pojačanu mozgovnu aktivnost na vlastito traumatično iskustvo, u usporedbi sa drugim traumama koje su manje osobne kao teroristički napad na tornjeve koji se dogodio samo tri tjedna nakon incidenta njihovog aviona. Let na kojem su se zatekli promijenio je način na koji su putnici procesirali nove informacije. Učinio ih je osjetljivijima na druga negativna iskustva u životu.
To iskustvo još ih uvijek progoni bez obzira da li imaju PTSP. Sjećaju se događaja kao da se dogodio jučer, a ne prije 14 godina, pokazalo je skeniranje mozga. Druga negativna iskustva putnika izblijedila su tijekom vremena, ali je velika trauma ostavila trajan trag na sjećanju.