Published On: Sub, velj 6th, 2021

Život na Marsu mogao bi biti skriven odmah ispod površine

Potencijal za tanke vodene filmove koji postoje ispod površine u slanim regionima permafrosta otvara nova vrata za istraživanje nastanjivosti, jer se njegovim topljenjem i smrzavanjem stvara dinamično okruženje koje bi moglo biti dovoljno za održavanje života na Crvenoj planeti.

Nova studija Kalifornijskog istraživačkog instituta za vanzemaljsku inteligenciju (SETI) pokazuje da bi surovo okruženje hladnog i suvog Marsa moglo biti slično okruženju podzemnih jezera na Antarktiku, koje bi moglo biti potencijalni dom za život na planeti samo nekoliko centimetara ispod površine.

“Uzbuđena sam zbog mogućnosti tečne vode u mikrorazmjerama na Marsu u prizemnim okruženjima gdje su prisutni led i soli. Ovo bi moglo biti revolucionarno za našu perspektivu o nastanjivosti neposredno ispod površine Marsa danas”, ističe vođa studije dr Janice Bishop iz SETI, navodi se u izvještaju.

Rezultati studije zasnivaju se na slikama snimljenim na NASA-inom Mars Reconnaissance Orbiteu kamerom HiRISE, koja se smatra najmoćnijim sistemom za snimanje ikada poslatim na drugu planetu.

Prikazani su nizovi vlage koji se pojavljuju i blijede vremenom na padinama okrenutim prema suncu. Prema izvještaju, nalazi su verifikovani računarskim modelom, laboratorijskim eksperimentima koji su ilustrovali da samo slane taline mogu da ih izazovu. Nizovi nastaju na površini kada se soli kombinuju sa podzemnom vodom, uzrokujući vidljive poremećaje, uključujući kolaps i brza klizišta oblika koji se trenutno primjećuju na Marsu.

Ova neobična klima takođe je upoređena sa uslovima u podvodnim jezerima Antarktika, gdje rastu čudni škampi i „plivajući krastavci“. U sličnim uslovima na Zemlji, poput Suvih dolina Antarktika, Mrtvog mora u Izraelu i pustinje Atakama u Čileu, viđen je isti fenomen.

„Sedimenti u suvim dolinama pružaju izvrsno ispitno mjesto za procese koji se mogu odvijati na Marsu“, dodao je dr Zachary Burton, koautor studije.

Prema izvještaju Daily Stara, ovi rezultati mogli bi da pruže novu metu NASA Perseverance sondi, koja je predviđena za 18. februara.

Robotski rover je opremljen velikom bušilicom za traženje znakova života u uzorcima stijena.

Istraživanje pokazuje kako se čini da je Mars živ i da se još uvijek razvija.