Published On: Sub, velj 6th, 2021

Njemačka otkriva imena nizozemskih SS-ovih veterana koji i dalje primaju mirovine za služenje Hitlera u Drugom svjetskom ratu

Nakon godina odbijanja sličnih zahtjeva, Njemačka je napokon otkrila nizozemskim vlastima imena nizozemskih državljana koji još uvijek primaju mjesečne naknade za borbu za naciste u Drugom svjetskom ratu.

Berlin je proslijedio popis s imenima primatelja njemačkih mirovina između 2015. i 2019. i točnim iznosima koji su im isplaćeni, rekao je nizozemski državni tajnik za financije Hans Vijlbrief u pismu parlamentu, koje su citirali lokalni mediji.

Ispostavilo se da su 34 osobe  prije dvije godine primale „Kriegsbeschadigtenrente“ ili invalidske SS mirovine iz Njemačke. Isplate su se kretale od nekoliko stotina eura do čak 1.300 eura.

Većina korisnika bili su veterani Waffen SS-a ili njihove udovice i druga bliska rodbina. Medijski izvještaji tvrde da bi među njima mogli biti i ratni zločinci i bivši stražari u Auschwitz-Birkenauu, jer su desetci Nizozemaca služili u zloglasnom logoru smrti zajedno s njemačkim trupama.

Nizozemska traži od Berlina da otkrije imena otkako je 2014. otkriveno da tisuće bivših nacističkih trupa širom Europe primaju novac od Njemačke. Mirovine se isplaćuju u skladu s naredbom Karla Donitza iz 1945. godine , koji je nakratko naslijedio Adolfa Hitlera na čelu Trećeg Reicha.

Donitzov dekret je bio da svi oni koji su pretrpjeli tjelesnu ili mentalnu štetu dok su se borili za Njemačku u Drugom svjetskom ratu imaju pravo na naknade.

Nizozemski zastupnici tvrdili su da je nepravedno što su primatelji njemačkih mirovina čekove mogli dobiti bez oporezivanja, jer su isplate nepoznate fiskalnim vlastima u zemlji. Istodobno, žrtve rata – koje su imale pravo na znatno niže isplate – oporezivane su u cijelosti .

U svom pismu, Vijlbrief je uvjeravao da će vlasti provjeriti da li su plaćali porez na mirovine svi oni sa spiska koji je Berlin dostavio.

U Njemačkoj je 1998. donesen zakon kojim se bivšim vojnicima omogućava oduzimanje koristi ako postoje dokazi o njihovoj umiješanosti u ratne zločine.

Ali 76 godina nakon rata, pružanje takvih dokaza često je problematično i do sada je ta mjera primijenjena na oko 100 ljudi.