Published On: Pon, tra 25th, 2022

ZIJAD, TWITER MENADŽER JADRANKE KOSOR: Ne treba zaboraviti da je Janša blokirao sankcije EU Dodiku

Nakon iznenađujuće velikog poraza Janeza Janše na jučerašnjim izborima u Sloveniji, za komentar aktualne situacije u toj zemlji zamolili smo profesora Zijada Bećirovića, direktora Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane.

Zatražili smo i odgovor na pitanje što će nova slovenska vlast značiti za BiH, budući da je Janša svojim “non-paper” aktivnostima prošle godine bio neslavno u centru pažnje javnosti.

Janša je s drugim europskim čelnicima posjetio Ukrajinu i izrazio potporu nastojanjima zemlje da se odupre ruskoj invaziji, no IFIMS je u svojoj analizi “Parlamentarni izbori 2022: Slovenija između Bruxellesa i Budimpešte” objavio ovakav ishod izbora.

“Bilo je jasno da Slovenci neće tolerirati vladavinu Janeza Janše kao surogata Viktora Orbana. Ovo je velika pobjeda za građane Slovenije, koji su demokratski na izborima srušili kruti antieuropski režim. Ako uzmemo u obzir računajući da je Viktor Orban u funkciji Orbana, nije teško zaključiti o čemu se radi. Slovenci su na izborima plebiscitarno odlučili za Bruxelles i EU u pravom smislu riječi”, rekao je Bećirović za naš portal .

Robert Golob, pobjednik jučerašnjih izbora u Sloveniji, rekao je da Slovenci jučer nisu glasali protiv Janše nego protiv policijske države jer je uspostavio brutalni policijski i sigurnosno-obavještajni aparat koji se bavio pojedincima, organizacijama i nevladinim sektorom koji su bili prijetnja njegov režim..

Posebno je zlorabljena policija i Slovenska sigurnosno-obavještajna agencija (SOVA), koje su bile oruđe u rukama Janeza Janše i njegovog modela vlasti, čemu treba dodati i nezakonito prisluškivanje i nadzor građana (npr. Ured za sprječavanje pranja novca.) Tome treba dodati i brojne medije u mađarskom vlasništvu, koji su u njenoj funkciji i koji neprestano proizvode afere i bave se Janšinim suparnicima i neistomišljenicima. „Nisam to mogao ni zamisliti nekoliko godina. Sam Golob je svoj pokret nazvao Slobodom, što simbolično i stvarno znači vratiti slobodu Slovencima, što se i dogodilo”, rekao je Bećirović.

Smatra nevjerojatnim da se sve to moglo dogoditi u Sloveniji u 21. stoljeću.

“Istovremeno, to je poruka o tome koliko su demokracije ranjive i da je potrebno “paziti” na demokraciju i institucije, jer se preko noći sve može pretvoriti u bitnu suprotnost, kao što se dogodilo u Sloveniji za vrijeme vladavine Janeza Janše, “, rekao je profesor Bećirović.

Janša ima vrlo dobre odnose s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Politički protivnici su ga u nekoliko navrata optuživali za podrivanje demokratskih standarda i medijskih sloboda, te da bi, ako pobijedi, Sloveniju odveo prema urbanizaciji. Slovenska javnost na jučerašnjem je glasovanju poručila da očito više ne želi da takav političar vodi njihovu državu.

Poručili su da ga više ne žele na vlasti i pokazali političku zrelost i odgovornost te poslali poruku za budućnost da onaj tko misli tretirati slovenske građane na ovaj način po ruskom konceptu kao “suvišni ljudi” ne smije prijeći na Slovence i neće dopustiti Sada je važno spriječiti dodatne zlouporabe od strane Janeza Janše tijekom tranzicije vlasti u Sloveniji, kao što su dodatno zapošljavanje u državnim institucijama, povlačenje javnog novca, nova imenovanja i mnoge druge aktivnosti koje su karakteristične za Janšu. što više kaosa i štete po državu i otežati posao njegovom nasljedniku Robertu Golobu”, mišljenja je profesor Bećirović.

‘Non-paper’ kao Janšino rješenje za BiH

Prošle godine se u javnosti pojavio dokument koji govori o mogućnostima podjele BiH. Taj se ‘non-paper’ kasnije povezivao s Janšom kao njegovom vizijom rješavanja izazova s ​​kojima se suočava zapadni Balkan.

“Bosna i Hercegovina ima važnu ulogu za Janeza Janšu jer se u BiH vode financijske istrage koje se dovode u vezu s nezakonitim financiranjem njegove Slovenske demokratske stranke (SDS). Janša opstruira i blokira istrage preko Milorada Dodika (SIPA, Tužiteljstvo Republike Srpske). BiH), a Janša “Blokira usvajanje sankcija EU Miloradu Dodiku. Tu je još uvijek sumnjiva suradnja”, rekao je Bećirović.

Smatra važnim uspostaviti nadzor nad istragama kako bi ih se profesionalno vodilo i na temelju njih pokrenuli odgovarajući postupci.

“Pobjeda Roberta Goloba i Slobodarskog pokreta odlična je vijest za EU i zapadni Balkan. To je također poruka da se brutalni i kruti režim može srušiti na izborima s olovkom u ruci. Možda je to najvažnije poruka građanima BiH da uzmu sudbinu u svoje ruke i kažu veliko NE političarima i političarima, što ih čini nesretnima zadnjih 30 godina

guest
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

To da je Janša blokirao sankcije Dodiku su priće za malu djecu muje iz slovenije. Dodik je dobio sankcije od Amerike, poslije čega EU nema što više da radi i razmišlja…nego da amenuje USA politiku.

Last edited 1 mjesec prije by Anonimac
Cistac
Cistac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
1 mjesec prije

Oplakah …mujo iz slovenije

Phoenix
Phoenix
Šta ti kažeš na ovo?  Cistac
1 mjesec prije

Bik iz Laktasa oplaka i jos uvijek place….