Published On: Pon, tra 25th, 2022

KLIX SE PITA: Zašto HDZ u proceduru šalje prijedlog izmjena izbornog zakona, ako znaju da neće proći

Svi dosadašnji pregovori o izmjeni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine su propali. Stavovi su u nekim segmentima konvergentni, ali ne postoji suglasnost. No, HDZ ne odustaje od promjene zakona.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) raspisat će opće izbore 2. listopada u prvom tjednu svibnja. U takvim okolnostima HDZ svoj prijedlog izmjena izbornog zakona šalje u parlament, iako su i sami svjesni da neće proći.

Ni predsjednik HDZ-a Dragan Čović nije bio previše optimističan kada je prošlog petka objavio da je njegova stranka u proceduru dala svoj prijedlog Izbornog zakona BiH. Pa zašto onda to rade?

Procedura donošenja zakona uglavnom je po redoslijedu da nacrte zakona prvo razmatra Zastupnički dom, a potom i Dom naroda. Međutim, to nije pravilo i sasvim je legitimno ići drugim putem. HDZ je najprije poslao svoj prijedlog Domu naroda. Zašto? Pretpostavka je da vjeruju da će u tom domu dobiti podršku za svoj prijedlog.

Ako računaju na podršku delegata SNSD-a, koju će dobiti, onda će prijedlog izmjena Izbornog zakona u Domu naroda proći jer će imati entitetsku i opću većinu. No, prijedlog potom ide u Zastupnički dom gdje HDZ neće dobiti potporu za donošenje zakona. Proces bi mogao biti usporen ako bi, primjerice, Bošnjaci u Domu naroda preokrenuli proceduru od vitalnog nacionalnog interesa. Pa zašto HDZ ide na ovu političku egzibiciju.

Dva prijedloga u dva dana

Parlament BiH će za dva dana (26. i 27. travnja) razmatrati dva prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH. Jedan je spomenuti HDZ u Domu naroda, a drugi je prijedlog nekoliko stranaka u Zastupničkom domu u vezi tehničkih izmjena izbornog zakona.

Jedna od mogućnosti je da HDZ svojim prijedlogom, koji se razmatra po hitnom postupku, želi alibi kako ne bi podržao prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, koji je na dnevnom redu u srijedu. Valja napomenuti da su sve strane tijekom pregovora dogovorile tehničke izmjene zakona, koje se odnose na uvođenje skenera, elektronički nadzor, metode imenovanja biračkih mjesta, definiranje govora mržnje, financiranje izborne kampanje i izbora, pitanje izbornih jedinica. .

U HDZ-u su ranije bili mišljenja da tehničkih promjena nema bez političkih. S druge strane, HDZ je u svoj prijedlog uvrstio dio o tehničkim izmjenama, pa će im to vjerojatno biti izgovor da ne budu protiv tehničkih izmjena, već da jednostavno žele sve u paketu.

Drugi kut je da HDZ želi poslati poruku strancima da žele dogovor i da se izbori ne mogu raspisati početkom svibnja jer, prema tumačenju HDZ-a, nema uvjeta.

A u svakom scenariju najizgledniji ishod bit će da u konačnici neće biti usvojen niti jedan prijedlog, niti HDZ-ov niti prijedlog u Zastupničkom domu za tehničke izmjene izbornog zakona.

guest
19 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments