Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Žena himna – HNK Mostar u međunarodnom kazališnom projektu

Must Read

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru dio je međunarodnog kazališnog projekta ”Žena himna”, čime potvrđuje svoj značaj na domaćoj i regionalnoj kulturnoj sceni.

Riječ je o predstavi ”Žena himna”, koja će biti premijerno izvedena u Istarskom narodnom kazalištu u Puli u petak 28. lipnja 2024. godine u 21 sat.

Ovaj kazališni komad nastao je prema tekstu Davora Špišića za koji je okrunjen prvom  nagradom za dramsko djelo ”Marin Držić” Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske za 2022. godinu.

Predstava je nastala u produkciji baljanskog Teatra Fort Forno u suradnji s Istarskim narodnim kazalištem – Gradskim kazalištem Pula, Hrvatskim narodnim kazalištem u Mostaru, Udruženjem ”Intermezzo” Sarajevo, a uz potporu Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Režiju potpisuje Robert Raponja, a glazbu austrijska skladateljica Antonija Pacek, koja će je uživo izvoditi na pozornici.

Kostimografkinja je Desanka Janković, scenografkinja Jasmina Pacek, oblikovanje svjetla potpisuje Anđela Kusić, asistent redatelja je Davor Tarbuk, umjetnički savjetnik Dragan Komadina, a producentica Jasminka Mesarić. U predstavi igraju Monika Duvnjak, Selma Alispahić, Anita Schmidt i Katica Šubarić / Lara Živolić Agaj.

Temelj drame čini život spisateljice Paule Preradović, autorice austrijske himne i unuke književnika Petra Preradovića koja je djetinjstvo i mladost provela u Puli. U njenoj se biografiji prelamaju epohe 19. i 20. stoljeća – raspad austrougarskog carstva, dva velika svjetska rata i poslijeratno beznađe pedesetih godina u Austriji pozadina su ispred koje se odvija njena burna intimna povijest kao žene i kao umjetnice. Društva u kojima je Paula rođena i stasala, od djevojaštva do zrelosti, dominantno su muška zatvorena društva s hijerarhijom moći u kojoj za žene nije bilo mjesta.

Drama ”Žena himna” poseban naglasak daje pitanjima identiteta, s obzirom na činjenicu da je Paula u sebi nosila multietničke identitete (slavenske i germanske; mediteranske, balkanske i srednjoeuropske).

- Advertisement -
Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -