AMERIČKI KONGRESMEN PISAO TILLERSONU: “Vrijeme je za Dayton 2, Izborni zakon je protuustavan”

Američki kongresmen i nekadašnji gradonačelnik Daytona Michael R. Turner pisao je ovih dana američkom državnom tajniku Rexu Tillersonu ukazujući na prijeku potrebu da se Sjedinjene Američke Države okrenu Balkanu i preuzmu  liderstvo  u procesu pomirenja.

Dayton II

Turner je u svom pismu naglasio kako je “Ustavni sud BiH  dosudio da je postojeći Izborni zakon protuustavan“.

U pismu je istaknuto kako je odluka Ustavnog suda donesena “uslijed neadekvatnog zastupanja malobrojnijih nacionalnih zajednica u toj državi”.

Ističe se u pismu kako “SAD imaju obvezu podržavati mir koji smo pomogli stvoriti 1995.”  te je potom ukazao na činjenicu da je Dayton u BIH došao svome kraju, i kako SAD moraju reagirati ukoliko ne žele dopustiti eskaliranje situacije.

Turner je potom predložio održavanje Daytona 2 u kojem bi SAD ponovno vodile ulogu moderaotora.

Rijetki su primjeri u američkoj javnosti  da ovako visoko rangiran američki dužnosnik  ovako dubinski poznaje  ustavnu krizu u BIH i odnose u zemlji.

Nadajmo se da g. Turner nije izuzetak i da je njegovo razumijevanje doista to, duboko razumijevanje odnosa u BIH, a ne zakašnjela reakcija na sve veći utjecaj Rusije u BIH.

 

Pismo prenosimo u cijelosti:

 

Uvaženom Rexu Tillersonu

Državnom tajniku

Dragi gospodine tajniče,

 

Prošlog tjedna smo obilježili 22. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma, dogovora koji je donio kraj godinama krvoprolića i stvorio okvir za trajni mir u Bosni i Hercegovini (BiH). Bio sam na dužnosti gradonačelnika Daytona tijekom sklapanja tog Sporazuma i izravno svjedočio kako je američka diplomacija sukobljene strane za pregovarački stol.

 

U posljednje vrijeme, međutim, bojim se da je mir koji smo postigli u Daytonu pod prijetnjom. Sada je kritično vrijeme za tu regiju i SAD moraju ponovo preuzeti vodstvo i dovesti suparnike zajedno do mira.

 

Kao član Povjerenstva za oružane snage Zastupničkog doma i lider Delegacije SAD u Parlamentarnoj skupštini NATO-a, znam da je budućnost BiH od ključnog značaja ne samo za Balkan, već i za cijelu Euroaziju. Prošlog prosinca, Ustavni sud BiH je dosudio da je postojeći Izborni zakon protuustavan, uslijed neadekvatnog zastupanja malobrojnijih nacionalnih zajednica u toj državi. Parlamentarna skupština BiH mora djelovati hitno djelovati kako bi osigurala da Izborni zakon bude pravovremeno promijenjen na odgovarajući način za održavanje izbora u listopadu 2018.

 

Moj je prijedlog da SAD budu domaćin Daytonskog mirovnog sporazuma II. Kao što sam predložio Vašim prethodnicima, državnim tajnicima Clinton i Kerry, samo kroz američko vodstvo Srbi, Bošnjaci, Hrvati i ostali mogu zajedno dostići mir i osigurati slobodu i ravnopravno predstavljanje njihovih naroda. Mi ne smijemo dozvoliti da već nestabilna regija sklizne dalje u nered, dok su protivnici demokracije željni eksploatacije kaosa.

 

SAD imaju obvezu podržavati mir koji smo pomogli stvoriti 1995. State Department može reafirmirati posvećenost naše nacije demokraciji širom svijeta tako što će provesti BiH kroz njezina problematična vremena. Nastojat ću podržati Vas i Vaš tim u ovom krucijalnom postignuću.

 

Srdačno,

Michael R. Turner

Kongresnik

 

 

 

more recommended stories