Published On: Uto, sij 7th, 2020

DRŽAVA TO JE BAKIR? BIH uopće nema zategnute odnose s RH. U čije ime i iz koje pozicije Izetbegović govori kad se obraća Milanoviću??

 

Krivnja srpske i hrvatske politike u BIH je što su dopustili nacionalističkim politikama iz Sarajeva da se predstavljaju kao BIH i kao “probosanske”. Srbi i Hrvati su BIH po defaultu antibosanska politika i ne mogu govoriti u ime BIH.

Bio bi skandal kada bi Čović primjerice ili Dodik , koji je čak član Predsjedništva, kazao bilo što na međunarodnoj razini bez suglasja iz Sarajeva. No Bakir je definitivno pretjerao.

U čestitki Milanoviću on govori kao da je Predsjednik iznad Predsjedništva, ministar vanjskih ili što li već. A nije ništa od tog. I nikog od Hrvata ni od Srba nema da Sarajevu poruče kako je pristup “Mi smo Bosna a vi onoliko koliko vam dozvolimo” davna prošlost.

Primjerice, u čestitci Milanoviću Bakir govori o zategnutim odnosima BIH i Zagreba, pri čemu je BIH naravno Sarajevo. Nikako Mostar i nikako Banja Luka.

Je li se g. Izetbegović savjetovao s Hrvatima u BIH i pitao ih imaju li oni zategnute odnose sa Zagrebom? Je li pitao Dodika smije li reći Milanoviću da BIH ima zategnute odnose s RH? Na oba pitanja dobio bi niječan odgovor. Ako 75% BIH i dva od tri naroda nemaju zategnute odnose sa Zagrebom na osnovu čega Izetbegović tvrdi da su ti odnosi onda zategnuti? Osim ako pod BIH on ne smatra onih 23% BIH i samo Bošnjake. Ako je tako, onda SDA treba krenuti na referendum i otcijepiti Bosnu od “Genocidaša i UZP-ovaca”. Taj famozni antifašistički Patkovićev prostor džihada na kojem su Srbi i Hrvati sami sebe pobili i protjerali. 490.000 srpstva i hrvatstva.

Apeliramo na hrvatske političare da se oglase i demantiraju Izetbegovićevu tezu o pogoršanim odnosima s Hrvatskom. Ili nek šute ako im je svejedno. Vjerujemo da im nije svejedno. Proglasi i priopćenja, te iznošenje stavova ne boli toliko. Probajte jednom. Vakat je ljudi. Djeca vam se smiju. Uskoro i vaša.

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović uputio je čestitku novoizabranom predsjedniku Republike Hrvatske Zoranu Milanoviću.

– Čestitam vam pobjedu na predsjedničkim izborima i želim vam puno uspjeha u obavljanju funkcije predsjednika Republike Hrvatske.

Dobri odnosi Bosne i Hercegovine i Hrvatske imaju izuzetan značaj, kako za naše dvije države, tako i za cjelokupnu regiju. Nadam se da ćemo tijekom Vašeg predsjedničkog mandata biti u prilici da te odnose poboljšamo.

U proteklom periodu odnosi između naše dvije države su, nažalost, pogoršani. I sami ste tijekom kampanje primijetili da je politika vođena u tom vremenu rezultirala nepotrebnim tenzijama između službenog Zagreba i Sarajeva.

Takve Vaše ocjene ohrabruju, pokazuju političku zrelost i daju nadu da je poboljšanje odnosa moguće.

Cijenim da bi iskren i otvoren dijalog institucija Bosne i Hercegovine i Hrvatske o svim otvorenim pitanjima, na principima uzajamnog uvažavanja, reciprociteta i poštivanja međunarodnog prava, mogao doprinijeti značajnom popravljanju odnosa dviju država. Taj dijalog je u proteklom periodu izostajao, usprkos nastojanju bosanskohercegovačke strane da do njega dođe. Uvijeren sam da u institucijama BiH imate partnera za ovaj dijalog.

Istovremeno, želim podcrtati da smo zahvalni Hrvatskoj na podršci europskom i NATO putu BiH, i taj uzajamni strateški interes je, unatoč brojnim izazovima, ostao snažna poveznica između dvije države.

Izražavam nadu da će predsjedavanje Hrvatske Europskom unijom u idućih šest mjeseci doprinijeti intenziviranju eurointegracijskih procesa i obnavljanju kredibilne perspektive širenja EU na Balkan, kao našeg zajedničkog cilja – navodi se u Izetbegovićevoj čestitki, priopćeno je iz Stranke demokratske akcije. /HMS/