Published On: Sri, lis 23rd, 2019

ŽELJANA ZOVKO U EU PARLAMENTU: Erdogan zbog Sirije treba odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom

HDZ-ova eurozastupnica Željana Zovko rekla je u srijedu u raspravi u Europskom parlamentu kako nije dovoljno zamrznuti sredstva Turskoj zbog vojnih operacija na sjeveroistoku Sirije jer će se time nanijeti šteta samo civilnom društvu te da Erdoganu treba suditi pred međunarodnim kaznenim sudom.

Eurozastupnici su u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta i Strasbourgu istaknuli da EU treba konkretnije djelovati protiv turske ofenzive u Siriji, pozivajući na zaustavljanje pristupanja Turske Uniji i nametanje sankcija.

Sankcije nisu dovoljne

HDZ-ova europarlamentarka Željana Zovko (HDZ/EPP) i članica Odbora za vanjske poslove (AFET) se, međutim, ne slaže s nametanjem sankcija kroz Instrumente pretpristupne pomoći (IPA).

‘Gospodarske sankcije oštetit će civilno društvo, medije, studente i sve za koje se borimo da se odupru autokraciji koju je Erdogan nametnuo Turskoj’, pojasnila je Zovko za Hinu.

Njemačka, Nizozemska i Francuska obustavile su izvoz oružja Turskoj, što Zovko pozdravlja, ali kao ‘najveću moralnu opomenu’ vidi suđenje Erdoganu.

‘Prava sankcija zbog kršenja ljudskih prava je suđenje’ te ‘Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom’, smatra Zovko.

‘Tursku vojnu akciju ne odobrava ni Vijeće sigurnosti ni UN. Nijedna druga zemlja ne sudjeluje u toj akciji i nema opravdanja za njom’, ističe HDZ-ova europarlamentarka.

Nakon dogovora turskog predsjednika sa SAD-om o petodnevnom prekidu vatre na sjeveroistoku Sirije, Erdogan je u utorak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom dogovorio potiskivanje kurdske milicije (YPG) 30 kilometara od turske granice i provođenje zajedničkih ophodnji. Tursko-ruska zajednička misija povlačenja Kurda trebala bi potrajati šest dana.

Zovko smatra da su dogovori prvo sa SAD-om, a kasnije s Rusijom ‘kupovanje vremena koje dovodi do svakodnevnih gubitaka života, demografske promjene i otvaranja prostora za nove sukobe’.

‘Svi oni koji čine masakr i etnički raseljavaju stanovništvo, nakon što je to isto učinjeno u Srebrenici i u Vukovaru i htjelo biti učinjeno u Bihaću, moraju biti odgovori pred onima koji će im suditi. Međunarodni krivični sud mora biti uspostavljen za zločine koje oni čine’, ranije je poručila u raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta o turskim vojnim operacijama na sjeveroistoku Sirije.

ZOVKO DANAS U EU PARLAMENTU: Erdogan mora pred međunarodni kazneni sud za ratne zločine

ZOVKO DANAS U EU PARLAMENTU: Erdogan mora pred međunarodni kazneni sud za ratne zločine

Posted by Poskok Online on Wednesday, October 23, 2019

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare