Published On: Sri, lis 23rd, 2019

ŠAROVIĆ ISPOD TREBEVIĆ: Ministar na odlasku uputio inicijativu za tzv. malim Šengenom, a zapravo se radi o nekom ex-yu tržištu

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović uputio je danas Vijeću ministara BiH inicijativu za prihvatanje takozvanog “Malog Šengena”, zajedničke deklaracije za unapređenje regionalnog ekonomskog prostora, kojom se omogućava potpuno i slobodno kretanje ljudi, robe, kapitala i usluga u cijeloj regiji.

Riječ je o deklaraciji koju su nedavno pokrenule tri zemlje (Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija), pozivajući i ostale zemlje regije da im se pridruže, a čiji je cilj uklanjanje graničnih kontrola i drugih prepreka slobodnom kretanju unutar zone slobodne trgovine – CEFTA za sve zemlje zapadnog Balkana, najdalje do 2021.godine, priopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Inicijativa, između ostalog, predviđa mogućnost prelaska granica s osobnom iskaznicom, priznavanje diploma i jednaku mogućnost rada sa stečenim kvalifikacijama, u svim zemljama regije.

Također, omogućit će se nesmetan protok roba, bez zadržavanja na granicama, što je posebno značajno ako se ima u vidu da prema podacima Svjetske banke, kamioni na graničnim prelazima unutar zapadnog Balkana godišnje provode oko 26 milijuna sati, navodi se u priopćenju.

Stav ministra Šarovića je da Vijeće ministara BiH treba podržati ovu inicijativu u najkraćem mogućem roku, uz procjenu da će njeno stupanje na snagu snažno utjecati na ekonomski rast svih zemalja regije, prenosi ero.tel

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare