Utorak, 21 svibnja, 2024

Zašto su suvremene žene na rubu živčanog sloma?

Must Read

Žongliranje između obitelji, posla i imperativa da budu dotjerane iscrpilo je generaciju modernih žena koje misle da žive gore od svojih majki prije 30 godina, ali i pesimistično upozoravaju da će očekivanja koje je društvo postavilo ženama biti još jača prema budućim generacijama i njihovim kćerima

Ako ste žena mlađa od 50 godina, velika je vjerojatnost da ste se formirale pod imperativom da žena može imati sve. No, u stvarnosti to samo znači da ste vjerojatno – radili sve.

 

Većina majki i dalje se trudi, žonglirajući između svoje karijere i obitelji, od čega su na kraju umorne i iscrpljene, pokazalo je novo istraživanje koje prenosiDaily Mail.
I kao da to nije dovoljno, mnoge se žene trude da izgledaju dobro.
Zaposlene majke u anketi su izjavile da vjeruju da su njihovi životi teži od života njihovih majki prije 30 godina, kojima je bilo dopušteno da ostanu kod kuće i odgajaju djecu, a da društvo nije istodobno očekivalo da budu uspješne na poslu.

Među zaposlenim majkama, gotovo polovica ih je priznala da se osjećaju krivima što zbog karijere ne provode dovoljno kvalitetnog vremena sa svojom djecom. Uz to, dodatno opterećuje i činjenica da je četvrtina zaposlenih žena glavni hranitelj u svojimkućanstvima.

U anketi je sudjelovalo više od 5000 majki u dobi od 20 do 70 godina, koje su ispitane o tome kako balansiranju između posla i obitelji. Mnoge ispitanice opisale su se kao pripadnice ‘raditi sve, a ne – imati sve’ generacije.

54 posto ih je reklo da im je važno da imaju dobar posao, ali 73 posto žena priznaje da se osjeća pod pritiskom da i dalje održavaju svoje domove čistim i urednim. Sedam od deset ih je reklo da još uvijek obavljaju poslove kuhanja i čišćenja kućanstva, a osam od deset ih također pere i glača rublje.

Više od 82 posto žena odgovorno je za slanje rođendanskih čestitki i održavanje kontakata s rodbinom, a trećina kaže da su također preuzele brigu za zdravlje obitelji i brigu o starijim članovima.

Čak 83 posto žena vjeruje da bi im pomoć njihova supruga ili partnera učinila život lakšim, a gotovo četvrtina zamjera svojim drugim polovicama nedostatak podrške. 68 posto kaže da ih umara i očekivanje da budu u formi i nose modernu odjeću.
One koje rade zabrinute su što ne posvećuju dovoljno vremena svojoj djeci, a jedna od tri žene osjeća se pod stalnim pritiskom da budu savršene majke.

Anketa, koju je naručio Asda, pokazala je da su žene u Velikoj Britaniji pesimistične prema budućnosti svojih kćeri, prognozirajući da će život žena, s obzirom na gospodarska kretanja, biti još gori.

Judith McKenna iz agencije Asda kaže da je u kategoriji ‘optimizam’ pristupan silazni trend kod britanskih majki koje ne očekuju pozitivni ishod obzirom na financije svojih kućanstava i kvalitetu obiteljskog života.

‘Naše istraživanje pokazuje da prosječna mama više nije ograničena staromodnim muškim ili ženskim stereotipima u kući ili na poslu. No, s tim u paketu je stigla i veća odgovornost i jači pritisak. Očekivanje da mame mogu imati sve, sve je teže, a mame ne smatraju da će se jačina pritisaka smanjiti prema budućim generacijama.’

‘Mame pozivaju na pravedniju budućnost’, dodala je McKenna. ‘One bi željele raspodijeliti kućanske obveze i ispuniti svoje karijerne ambicije te bi htjele da poslodavci budu fleksibilniji.’

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Francuska protiv saveznika, podržala sud u Haagu protiv Netanyahua

Francuska podržava Međunarodni kazneni sud (ICC) i ‘borbu protiv nekažnjivosti’, priopćilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova nakon što je...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -