Published On: Sri, velj 13th, 2013

Zašto je skriven uzrok smrti akademika Redžića

Iako je tijelo akademika Sulejmana Redžića pronađeno 21. januara ove godine u kanjonu rijeke Miljacke na širem lokalitetu Lapišnice, ni nakon 22 dana nije poznat uzrok njegove smrti. Kako saznajemo, toksikološki nalaz uzoraka uzetih iz tijela akademika Redžića, koji je rađen u Zavodu za medicinu rada Kantona Sarajevo, toksikološki laboratoriji Ilidža, gotov je i dostavljen Okružnom tužilaštvu Istočno Sarajevo kao povjerljiv dokument. 
 
Međutim, taj nalaz još nije protumačio vještak sudske medicine, patolog Hamza Žujo. U izjavi za „Dnevni avaz” Neven Kramer, portparol Okružnog tužilaštva, nije mogao govoriti o rezultatima toksikološkog nalaza.
 
– Mi smo dobili toksikološki nalaz i on će već danas (jučer, op.a.) biti dostavljen patologu Žuji. On će izvršiti zvaničnu interpretaciju tog nalaza, a kada to uradi, Tužilaštvu će dostaviti mišljenje o uzroku smrti, jer je takva procedura. Što se tiče patohistološkog nalaza, koji se radi na Odjelu patologije Medicinskog fakulteta u Sarajevu, čim on dođe, i njega ćemo proslijediti patologu Žuji. To znači da ćemo dobiti mišljenje od patologa kada on oba nalaza pogleda – kaže Kramer i dodaje da ne može precizirati kada će se znati uzrok smrti akademika Redžića.
 
S druge strane, za naš list patolog Žujo, koji je bio na službenom putu u Mostaru, naglasio je da će se potruditi da što prije da svoje mišljenje o nalazima, ali tek što dobije oba