Published On: Čet, pro 20th, 2018

Zašto HNS BiH mora Ustavnom sudu podnijeti žalbu na odluku SIP-a o popunjavanju Doma naroda FBiH

HNS BiH mora podnijeti žalbu Ustavnom sudu BiH zbog same činjenice da je SIP uopće donosio bilo kakva pravila o popunjavanja Doma naroda FBiH. SIP je tu da pravila provodi, a ne da ih donosi.

Središnje izborno povjerenstvo donijelo je napokon odluku, preciznije uputstvo, o popunjavanju federalnog Doma naroda. Riječ je o visoko diskutabilnom dokumentu, kojim je SIP na sebe preuzeo ulogu zakonodavca, odnosno Parlamentarne skupštine BiH.

Naime, Ustavni sud BiH u predmetu Ljubić je donio odluku kojom je naloženo upravo Parlamentu BiH da izmijeni dijelove Izbornoga zakona BiH koji reguliraju izbor izaslanika u Dom naroda FBiH. Pri tom je Ustavni sud jasno rekao kako ljudi koji sjede u Domu naroda moraju biti legitimno izabrani predstavnici konstitutivnih naroda te je sam Dom naroda upravo dom konstitutivnih naroda a ne kantona. Pri tom je poništio odredbu koja kaže da se iz svake kantonalne skupštine u Dom naroda bira po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda (famozno pravilo 1-1-1).

Kako zbog sabotaža bošnjačke politike Parlament BiH u zadanom roku nije izmijenio Izborni zakon sukladno presudi Ljubić, Ustavni sud je doslovno izbrisao rečenice koje reguliraju izbor izaslanika u Dom naroda FBiH. Tako je nastao pravni vakuum koji je ovoga tjedna pokušao ispuniti SIP BiH.

Uzgred, presuda Ljubić nije provedena jer ona izravno onemogućava manipulaciju političkim predstavljanjem konstitutivnih naroda, nešto čega se bošnjačka politička elita nije mogla odreći. Tako je bošnjačka politika do sada u Domu naroda FBiH kontrolirala dvije trećine kluba Bošnjaka, kao i Srba te gotovo cijeli klub Ostalih. Za potpunu kontrolu zakonodavne a time i izvršne vlasti u FBiH nedostajala im je jedna trećina (šest) izaslanika u Klubu Hrvata.

Napomenimo ovdje da se presuda Ljubić posredno odnosi i na izbor članova Predsjedništva BiH, odnosno da prepoznaje manipulacije izbornim legitimitetom i na toj razini vlasti. To je također jedan od razloga zbog kojih je bošnjačka politika odbila provesti presudu Ljubić, odnosno mijenjati Izborni zakon u Parlamentu BiH.

U međuvremenu, održani su opći izbori i dobili smo rezultate kakve smo dobili. No, i dalje smo bili bez pravila za popunjavanje Doma naroda FBiH.

Kako su se nakon izbora formirali novi zastupnički domovi i federalnog i državnog parlamenta, došlo je do toga da pravila za popunjavanje Doma naroda FBiH donosi SIP – institucija koja je zadužena za provedbu Izbornoga zakona BiH a ne za njegove izmjene.

Dakle, HNS BiH mora podnijeti žalbu Ustavnom sudu BiH zbog same činjenice da je SIP uopće donosio bilo kakva pravila o popunjavanja Doma naroda FBiH. SIP je tu da pravila provodi, a ne da ih donosi.

Jedina institucija nadležna za izmjenu i/ili donošenje izbornih pravila je Parlament BiH i to kroz Izborni zakon. Sve drugo je protuustavno djelovanje.

No, to nije cijeli problem. Naime, pri hvatanju u koštac s problematikom za koju nisu nadležni, članovi SIP-a su ignorirali presudu Ustavnoga suda (predmet Ljubić) zbog koje su prvotno i poništeni dijelovi Izbornoga zakona. Riječ je tzv. pravilu 1-1-1, koje je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Onoga trenutka kad se provede presuda Ljubić, bošnjačka i politika i birači će moći kontrolirati samo Klub Bošnjaka i to u potpunosti. Ne zaboravimo da bošnjačka politika i dalje, pored Kluba Bošnjaka, kontrolira i klubove Srba i Ostalih te čak pet izaslanika u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

To je upravo fenomen za koji je Ustavni sud BiH utvrdio da je neustavan i da se pravila koja to omogućavaju moraju mijenjati.

Zbog svega navedenog, Hrvatski narodni sabor BiH mora uputiti žalbu Ustavnom sudu te tražiti ocjenu ustavnosti same činjenice da je SIP donosio izborna pravila za popunjavanje federalnog Doma naroda. Ali i činjenice da je SIP ignorirao presudu Ljubić pri donošenju uputstava za popunu Doma naroda.

Jure Gudelj l Dnevnik.ba
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare