Published On: Pon, lis 11th, 2021

KOME LAVROV DA SE PRAVDA? Na čemu se temelji “moralna superiornost” Zapada u BIH? Na Nizozemcima u Srebrenici? Barryevim amandmanima? Embargu u ratu? Isilizaciji zemlje I podršci proteroristima iz SDA?

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov odbacio je u nedjelju tvrdnje pojedinih dužnosnika međunarodne zajednice da se Moskva pokušava miješati u unutarnje stvari zemalja zapadnog Balkana kako bi ostvarila svoj utjecaj u regiji, ustvrdivši da Moskva sa svima ima odnose koje se temelje na uzajamnim interesima.

Stanimo sada na ovoj optužbi prema Rusiji.

Je li se Austrija, Njemačka, SAD, Turska, pravdaju Rusima, ili nama, na optužbe da se miješaju u unutarnje stvari naše zemlje? I tko smije njih optužiti za igranje našim sudbinama ne samo posljednjih 30 godina nego znatno znatno duže. Od SanStefanskog mira, kada su Rusi potjerali Osmanlije s ovih područja, mira koji je oboren, pa preko projektiranja Prvog Svjetskog rata, Drugog svjetskog rata, sve redom projekata koje su tu dovezli Austrija, Italija, Njemačka, pa sve do danas.

Je li nekakav ruski Escobar prošlog tjedna hodao po BiH i prijetio izabranim političarima naših naroda ili je to bio američki političar?

Je li Barryeve amandmane, Alijanse i pljačkaške Platforme nametnuo Rus ili netko drugi?

Je li javne TV emitere u BIH komunistima predao Putin ili US ambasada i Europske zemlje?

Je li Radio Slobodnu Europu u Pragu , totalitarnim komunistima u Pragu, predala  US politika ili Rusija?

Doista šteta je što Rusija dopušta ovakav stav sebi. Da se pravda našim kolonijalnim silama. Onima koji su se u Srebrenici ponašali kao da ništa ne vide. Onima koji su bili za embargo na oružje dok je Milošević okupirao naše kuće, Onima koji su poništili Dayton koji su morali jamčiti. Onima koji smatraju da smo i danas njihov europski i američki Guam.

Rusija nas barem takvima nikada nije smatrala. Smatrali su nas svojom braćom ravnopravnom sebi.

Ako je itko ojačao respekt Rusije u očima BH naroda, posebno Hrvata, naroda Petra Hercega, to su bile EU i USA politike. I neka se ne čude Ameri, danas bi u Hrvata na izborima nadmoćno pobjedu odnijela proruska, antiamerička i antieuropska stranka. Upravo zahvaljujući blesavom, gotovo idiotskom ponašanju US ambasadora u BIH koji su tu bili prije trenutnog.

Petar Herceg Tomić, US nacionalni heroj, da se ponovno rodi, ostao bi šokiran. Da je znao da će jedno stoljeće nakon njegove smrti, njegova druga domovina, USA, za koju je život dao, potirati prava njegovog naroda u BIH, pitanje je bi li ginuo za Ameriku. Ili za Rusiju.

Rusi su na ove prostore donijeli mir i odavde odbacili ropstvo osmanskog kalifata. Podržali su Hercegovački ustanak i pomogli nam da porazimo Osmanlije.Toliko su porazili Turke da su ih pred samim Istanbulom prisilili da potpišu nezavisnost Srbije, Crne Gore, Bugarske, Grčke pa i same BIH koja je dobila takvu široku autonomiju, autentičnu, prvu put u povijesti, kakvu nikada prije srednjeg vijeka nije imala.

Tako je nastao SanStefanski mir. Koji je značajno ojačao nezavisnost slavenskih zemalja na Balkanu. Vidjevši to, UK i Austrinanci, tražili su da se ugovor poništi, te su vratili Osmanlije u igru , a potom anektirali BIH. U kojoj će potom projektirati Prvi svjetski rat,  potom u nju za par desetljeća kasnije dovući i WW2.

Od tada u BIH nadziru naše sukobe i siju kaos.

Oni Eurpljani, koji su poništili San Stefanski mir, izboren našom i ruskom mukom, a  potom si uspostavili geopolitičku branu, Berlinskim Kongresom prema Rusiji, zavjesu prije svake zavjese, pri čemu su nama namijenili ulogu topovskog europskog mesa protiv Rusije, nama koji smo se tek bili oslobodili 400 godina ropstva, izranjavanim nacijama Balkana, istreljebnima, svedenima na ostatke ostataka, preživjelim žrtvama turskog genocida i elitocida, koji su Turci pri kraju kalifata počinili i nad Bošnjacima. Takvi Europljani koji to zaboravljaju,   sigurno nam nisu prijatelji. I nemaju nikakvo moralno pravo moralizirati Rusiji ima li utjecaja tu ili nemaju.

S obzirom na povijest konc logora Europe, koje je ovdje nakon Osmanlija nastavila osnivati, s obzirom na sve moguće atentatore koje su osmislili, fašističke stranke koje su nam instalirali,  s kojim pravom ta ista Europa bilo kome tu drži moralne lekcije?

Rusija je tu nekoliko puta gasila zlo koje je Europa posijala. Frankovci nisu poslani od Rusije nego iz Austrije. Musolini nije bio Rus. Nije ni Hitler. Ni u Srebrenici Unproforci nisu bili Rusi. Inzko nije bio Rus nego austrijskoturska plaćena politička ljuštura od čovjeka. Vance i Owen, potpaljivači rata, nisu bili Rusi.

Prema tome, kome oni to i u čije ime, i čime su nas to zadužili?

Osim visokim kamatama europskih banaka.

U državi BIH u kojoj niti jedne ruske banke nema.

 

guest
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Tvrle
Tvrle
10 mjeseci prije

Jedna greška. Ima Sber banka, doduše sa sjedištem u Austriji, koja je otkupila Volksbank BiH, ali je krovna banka u Rusiji.
Ali, sve u svemu, dobar članak, koji samo pokazuje da se ovdje nište nemijenja stoljećima, da se preko nas lome koplja Turske, Austrije, Njemačke, Rusije, Veliek Britanije a od 1. svjetskog rata naovamo, pogotovo nakon 2. svjetskog rata, glavu ulogu preuzima SAD, koje mi uopšet ne zanimamo, nego se preko nas raskusurava sa Rusijom, a u zadnje vrijeme i sa Kinom. Koriste se sva moguća sredstva, uticaj na Vatikan, na arapske zemlje. SAD, tj. CIA je imala planove raspada Jugoslavije. Ne kažem da su oni glavni krivci za rat, ali su nas dobro “pogurali”. Jugoslavija je imala svoje mane, koja višenacionalna zemlja nije, ni socijalizam nije bio najidealnije društvo, ali bilo bi bolje da ljudi nisu ginuli. I stvarno, dan danas mi nije jasno kog su đavola Autrijanci tražili u Bosni 1878. godine, pogotovo sa Aneksijom 1908, zemlji u kojoj su većinu činili pravoslavci i muslimani, za razliku od ostatka carevine, koja bila ogromnom većinom katolička. Logičko objašnjenje je da im je trebala kolonija u Evropi, pošto su kolonije po Africi i Aziji već bile razdijeljene između Velike Britanije, Francuske, Španije, Portugala itd. “Sve je isto, samo njega nema”.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
10 mjeseci prije

👌 Naklon do poda za komentar. Uživao sam čitajući. Odgovoriti ću ti detaljno kasnije. Još jednom hvala na trudu. Svaka čast!

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
10 mjeseci prije

bismark..srbi krivci svih ratova na balkanu..
josh nisu otplatili prvi svjetski rat..
jesu li ishli rudnici iz bosne za otplatu..a ne austriji.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

zeljezarom misle vratit dug francuzim,pa josh nisu..

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

onda kad ce rusim dati za plin..nacekat ce se ko i francuzi i svi ostali..tri puta u 100 godina ratovati a nevratiti dugove..

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

To Bizmark nikada nije izjavio. Kratko, smanji loj i liječi se.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
10 mjeseci prije

Sto zloupotrebljavash sliku mog djeda Petra koji nije Srbin niti yugoslaven..molim lijepo..da niste i vi clanovi discriminatora i okultista protiv mene i moje obitelji…hajde sad vratiti cesh credit za plin ko i francuzima za prvi svjetski rat…to znaci nikada..cuj rudnici ishli Austriji…zeljezara ti neshto slabo radi i sta odlazi za Austriju..nishta!

Vacca the mljac
Vacca the mljac
Šta ti kažeš na ovo?  Tvrle
9 mjeseci prije

Dakle Tvrle tutlavi, sve je bilo lijepo, samo ima 150 tisuća mrtvih, 1,5 miliona raseljenih, 1,5 miliona mina u zemlji i 15 miliona nesretnih.
Eferim:
Prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrd

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

God save Poskok (osim one Soroševke “Desk”) ! God save autora ovog teksta! Ovako se piše!!!

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

ps joj jest sada lijepo na Poskoku bez onog zločestog Disqusa, Allah mu servere spržio 🙂 !!!

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Mene kliču Haso_2
10 mjeseci prije

Ovo je pisao neki NJOFRIN Šešelj..ma kakvi…više od toga…znači neprijatelj skutora je vatikan i STAMBOL

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  ŠOKAC
10 mjeseci prije

Hrvatska lisnica u hrvatski džep – hrvatska strojnica na hrvatsko rame, ovaj put si potpuno u pravu! Nismo mi kao tamo neki pa da rado virimo iz sultanove ili iz američke guze 😉 !

billion
billion
10 mjeseci prije

.

Last edited 10 mjeseci prije by hakuna matata
never baklava
never baklava
10 mjeseci prije

Jednostrano nametnute izmjene u BiH (čitaj – miješanje u unutarnje stvari) redom sve do jedne imaju “pendrek”, oklopna vozila i potpis SAD-a, Bruxellesa, OESS-a i OHR-a.

Direktni uzurpatori: Američki State Department, SAD veleposlanici, izaslanici pomoćnika zamjenika ministara, OESS, OHR-ovi Visoki međunarodni predstavnici (čast uzuzetku Lajčaku), činovnici Bruxellesa, a sad aktualno i Njemačka .

Indirektni ešalon podzemne djelatnosti: Turska, krtice islamsko-petrodolarskih država i politikantski sud u Haagu.

Zbog jednostraniih i nametnutih izmjena (preko 200 njih) od Daytonskog Sporazuma ostao je samo skelet, dok su meso oglodali prethodno navedeni lešinari.

Duljinom popisa nametnutih izmjena i potpisa na iste (institucionalnim terorizmom miješanje u unutarnje stvari BiH) mogla bi se izgraditi autocesta. Od luke Ploče na Jadranu u Hrvatskoj, sve do Sarajeva u Bošnjakistanu.

Last edited 10 mjeseci prije by never baklava
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  never baklava
10 mjeseci prije

Queen Victoria sa Disdrielijem u San Antoniju Italy odbila je Berlinskikongres i nije doslo dovelikeBugarske doNISHA niti su rusi izisli do Turske.
Zalosnostosi sve napisao.
Vidili smokomuniste staljiniste i njihovu dictaturu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Tito Hrvat vam je smakao inforbirovce i oni su htjeli Bugarsku do Nisha i 1/4 Macedonije.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije
LLC
LLC
10 mjeseci prije

Čija je SBERBANK?

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  LLC
10 mjeseci prije

Od autora Sionskih Mudraca, koja slučajno imaju ruska imena i prezimena (kao i u svakoj zemlji u kojoj žive). Ako si čitao stripove o Konanu Simerijcu, e pa oni su ti oni zmijoliki ljudi koji mogu da mijenjaju oblik.

Tvrle
Tvrle
Šta ti kažeš na ovo?  LLC
10 mjeseci prije

Pročitaj početak mog komentara iznad.

Vitez
Vitez
10 mjeseci prije

Prigovarat na moraliziranje EU – SAD pa onda moralizirat u tekstu nije za nista. Sila vlada i tako ostaje. Ako cemo iskreno Europljani su u svim ugovorima prije Daytona uvazili etnicku sliku a SAD ignorirao i na kraju nametnuo mir. EU je danas slaba i ne znaci nista osim praznih deklaracija. SAD danas guse etno rjesenje i to ce nastaviti jer je to njihov nacin postojanja, nece nikad poduprijet Hrvate i Srbe vec Bosnje kojima pase prodaja gradjanske price.

Pod Orjenom
Pod Orjenom
Šta ti kažeš na ovo?  Vitez
10 mjeseci prije

Da nas Srbe slučajno podupire SAD, ja bi se iskreno zabrinuo za nas. Upitao bi se za mnogo toga. Ovako neka ostane, nadam se da će biti još žešći, pa se posljednje izgubljene ovce vrate.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
10 mjeseci prije

Kome da se vrate!

Vitez
Vitez
Šta ti kažeš na ovo?  Pod Orjenom
10 mjeseci prije

Bolje ih je drzat jos dalje od sebe jer SAD je i dalje broj 1 i dok se iznutra ne urusi “balkanizacijom” (zbog etno kaosa kojeg su si uvezli) ce tako ostati. Ako se zainteresiraju mogu ugusiti bilo koga. Cekati i opstati na terenu je jedina sansa i onda u pravom momentu djelovati.

Anonimac
Anonimac
10 mjeseci prije

Tekst dostojan Glasa Srpske pa čak i nekog radikalnijeg srpskog portala.
Glavni destabilizatori dejtona su Rusi, koji podržavaju Dodikovu težnju da razvali BiH, a samim time djeluju protivdejtonski.
Da nije bilo Amerike u BiH bi možda i danas trajalo ratno stanje, na koje su ljudi podobro zaboravili, ponovno ga prizivajući.
Bošnjaci se moraju odreći unitarizma da bi prestali pokušavati “razvaliti” RS, koji odgovara tom pokušaju onako kako to čini Dodik, a da bi se muslimane zaustavilo mora se riješiti pitanje ravnopravnosti Hrvata i Bošnjaka u F BiH izbornim zakonom koji bi i definitivno stavio do znanja muslimanima da od unitarne BiH nema ništa.
Time bi prestali napadi na RS, koji bi postali bespredmetni, jer od unitarne, rekoh izbornim zakonom, nema ništa, a tada bi i Dodik prestao srati o dokidanju zajkedničkih institucija i odvajanja RS-a i kriza bi bila riješena.
Dakle svi ključevi su na MZ i EU koja mora riješiti pitanje izbornog zakona.

ŠOKAC
ŠOKAC
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Ne objašnjavaju…traži se GAVRO terorista sada MEDJU tzv.rvatima skutorije

Mene kliču Haso_2
Mene kliču Haso_2
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
10 mjeseci prije

Ne mora EU ništa! Bošnje, upamtite to dobro! EU trenutno želi jedino da su BiH muslimani dovoljno daleko i da svoju sreću potražite u Mini-Šengenu…

ŠOKAC
ŠOKAC
10 mjeseci prije

Vrlo DOBRO. Odlično napisano još malo fali NEKATOLICKU TERORISTA MEVLID POCNE PUCATI PO AMBASADI SAD.NEMORA U FEKALISTANU

HB900
HB900
10 mjeseci prije

Rusi su naša slavenska brača a ovu nacističku kopiilad neću ni komentirati treba ih protirat piizduu materer njihove a pogotovo nacističko smeće iz austrije

Viewer
Viewer
Šta ti kažeš na ovo?  HB900
10 mjeseci prije

Rusi su (kao uostalom i mi) tako dobro uredili svoje društvene odnose da eto svi sa ovih bratskih regiona hrle tamo za boljim životom. Redovi su pred ruskim ambasadama za vize ih…ima više od po dvoje u svakom.

Spirit
Spirit
Šta ti kažeš na ovo?  Viewer
10 mjeseci prije

Rusi uglavnom žive od svog rada, svojih resursa i bogatstva , ne bombardiraju i ne uništavaju blisko-istočne zemlje, ne eksploatiraju jeftinu iračku naftu, ne smjenjuju egalno izabrane socijalističke vlade Južne Amerike da bi nametnuli svoje desničarske marionete i generale vojih hunti, koji rade za multinacionalne kompanije i osobno bogaćenje a protiv vlastitog naroda! I da, koštao ih je staljinistički komunizam i utrka sa SAD-om u naoružanju. SAD je uglavnom pokupio ex-nacističke znastvenike ili eurposke Židove imigrante, dok su se Rusi oduvijek oslanjali na svoje ljude svih nacionalnosti, uključujući i ruske Židove.

veritas
veritas
10 mjeseci prije

Hajde, budimo malo skromniji u pohvalama. Činjenice iz članak su istinite.
To da ni Carska Rusija, ni SSSR ni današnja Putinova Ruska Federacija
nisu ovladale potpuno Bosnom i Hercegovina, nije zbog ruske miroljubivosti već zbog otpora onih jačih (Be,. Pešta, Berlin nekoć a danas USA i Eu.

GraDZanin.
GraDZanin.
10 mjeseci prije

Izvirili ste iz Dodikovog prkna iskljucivo oz razloga da se zavucete u Lavrovljev.
Sad ostaje nejasno ko ce vam dati treci entitet da mozete otvarati konc logore.
Saka jada iz kamenjara stala uz projekt velike Srbije,nasuprot cak i majcici Hrvatskoj. To,samo kontra!
Ovi neki genocidasi padaju u trans usljed vaseg hvaljenja Rusije.
Komedija.

srbin
srbin
10 mjeseci prije

U sridu! U pamet se braćo kršćani. Stalno smo predziđe europe i nekakve vojne krajine braneći ih od islama. Branimo njihove interese na štetu vlastite perspektive a istovremeno nas nipodaštavaju. Engleska maksima ” ODMOZI DRUGOM DA BI SEBI POMOGAO” je obrazac po kome sa nama postupaju je suprotna božijim zapovjestima i kršćanstvu. U pamet se, samo use i u svoje kljuse niko nam dobra sa strane donijeti neće,svi dolaze da nam nešto otmu samo sa vjerom u vlastite snage imamo šanse da ostvarimo bolju budućnost za nas i naše potomke.