Published On: Mon, Sep 21st, 2020

BIO JE BIĆE VIŠE DUHOVNE SVIJESTI: Vjerovao je da smrću čovjeka njegova duhovna suština ne umire i da je kontakt moguć…

​Glavna stvar kojom je Tesla šokirao suvremenike je ogroman broj originalnih ideja, koje je Tesla generirao sa neobjašnjivom lakoćom. I naravno, šokantno priznanje znanstvenika:

“Nisam ja autor ovih ideja”.

​On je bio obično dijete, ništa posebno. Sve se promijenilo preko noći, kada mu je poginuo voljeni brat. Taj strašni udarac, doslovno je promijenio Nikolin život.
Počele su nepodnošIjive noćne more. Snagom volje, dječak je počeo da zamjenjuje strašne slike, drugim slikama. Ispočetka, to su bile slike svijeta, u kojem je živio.
Ali u nekom trenutku na svoje iznenađenje on je počeo izlaziti van poznate stvarnosti.
“Tako je počelo moje mentalno putovanje. U početku, slabo, a onda sam sve bolje vidio, nova mjesta, gradove, zemlje. Živio sam tamo, upoznavao Ijude, stekao prijatelje. Teško je vjerovati, ali oni su mi isto tako dragi kao i moja obitelj i isto toliko stvarni. “
 Evo šta je napisao Tesla o svom prvom iskustvu “izmijenjenog stanja svijesti”:
 “Borio sam sa ovim problemom nekoliko godina. To je bilo pitanje života i smrti. Znao sam da ću umrijeti ako ga ne riješim. Moj um je bio zategnut do krajnjih granica, i u nekom trenutku nezamislivo se dogodilo – čuo sam kucanje sata tri sobe dalje od mene, slijetanje muve na sto, tup udarac ponavljao se u mojim ušima, u mraku sam imao osetljivost slijepih miševa i bio u mogućnosti da pronađem predmet zahvaljujući posebnim trncima u čelu. Sunčevi zraci, tako su pritiskali moj mozak da sam skoro pao u nesvijest. Kočija koja je prolazila daleko od mene potresla je moje tijelo i iznenada sam vidio bljesak, kao minijaturno sunce. I u jednom trenutku istine otkrio sam sebe. To je bilo stanje apsolutne sreće. Misli su išle beskrajnim tokom, a ja sam jedva uspijevao da ih fiksiram.

Takva stanja s vremena na vrijeme doživljavaju mnogi stvaratelji. Događaju se po pravilu spontano neočekivano, kao kod Tesle prvi put. No Tesla je kasnije naučio da uđe u takvo stanje kad god je htio. On je tvrdio da  može u bilo kom trenutku, u potpunosti  isključiti svoj mozak od vanjskog svijeta i u tom stanju dolazi mu unutarnje viđenje. Na taj način je Tesla dovodio svoje konstrukcije do savršenstva.

“Ne trebaju mi modeli, crteži, eksperimenti. Kada se rađaju moje ideje, ja počinjem graditi uređaje u mislima, mijenjam konstrukciju, usavršavam i uključujem. I meni je potpuno svejedno provode li se ispitivanja instrumenta u mojoj glavi ili u laboratoriji.  Rezultati će biti identični. Za 20 godina nisam imao ni jedan izuzetak. “

Picture

​Ulazeći na taj način, u izmijenjeno stanje svijesti, on je mogao primiti informacije koje nisu dostupne. To mu je omogućavalo, prije svega da otkrije neobične pojave, stvari. I da gleda na svijet iz druge perspektive u odnosu na posmatranje običnih Ijudi. A zahvaljujući tome što je lako prelazio u normalno stanje svijesti, sve to je uspio fiksirati  i prenijeti Ijudima.
Neobjašnjivi izvor Teslinog znanja još uvijek je nepoznata i neistražena pojava. Riječi: “genijalna intuicija”, “prosvetljenje” – apsolutno ništa ne objašnjavaju.  Otkud je crpio svoje ideje?
 “Moj mozak je samo prijemnik. U svemiru postoji neko jezgro iz koga mi crpimo znanje, snagu, inspiraciju. Nijesam prodro u tajne ovog jezgra, ali znam da ono postoji. “
I Tesla je znao da se poveže sa ovim izvorom, crpeći otuda neophodne informacije.

 “Velika misterija našeg postojanja tek treba da se otkrije, može se pokazati da čak i smrt nije kraj. “
 “Bio sam dva bloka od kuće, gde je ležala moja bolesna majka. I odjednom sam vidio oblak sa anđeoskim likom. Jedan od njih, postepeno je dobijao crte moje majke. Iznenadnim uvidom shvatio sam da je upravo umrla. I to je bila istina. “

Tesla je vjerovao da smrću čovjeka njegova duhovna suština ne umire, i s njom je moguće uspostaviti kontakt.

“Nema sumnje da Tesla vlada duhovnošću višeg reda” – rekao je za znanstvenika čuveni indijski filozof Vivekananda. Posjećujući često laboratoriju pronalazača on je rekao: “Tesla se odnosi prema električnoj energiji, kao prema živom biću, razgovara sa njom i naređuje joj. “.

 Tesla je bio uvjeren da  sve u svemiru, od galaksije do elektrona ima svijest. Da je Kozmos jedan razumni živi organizam. Tesla je smatrao da je Svemir – integralni organizam, koji se sastoji od više djelova koji su slični, ali se razlikuju po različitoj frekvenciji vibracije. Svaki dio je paralelni svijet. Ulazeći u rezonancu sa frekvencijom nekog drugog svijeta, mi kao da otvaramo prozor u taj paralelni svijet. Tako se može putovati Kozmosom.

Ovo zvuči fantastično i za nas, a ne Teslinim suvremenicima.

“Koliko Ijudi me je zvalo fantazerom, rugajući se mojim idejama, naš zabludjeli kratkovidi svijet. Sudit će nam vrijeme. “
 “Moj projekat je isuviše ispred vremena u kojem se pojavio. “
Tesla je otkazao dalje eksperimente u Vordenklifu i uništio podatake, koji otkrivaju suštinu otkrića. Dokument koji govori o direktnoj umiješanosti Tesle u tunguskom događaju također nije nađen a samim tim i pitanje njegove “krivice” ostaje otvoreno. Ostaju tajne, u velikoj mjeri, i u kasnijim aktivnostima genijalnog pronalazača. Jasno je još samo jedno – jača od Tesline ambicije, je njegova ogromna odgovornost.

 Tesla nije služio određenoj zemlji. Njega je interesirala sudbina čovječanstva. Shvaćajući sebe kao dio organizma Univerzuma, Tesla je često ponavljao: ” Djelovanje čak i malih bića dovodi do promjena u cijelom Svemiru. “

Procjenjujući svoje mjesto u ovom svijetu genije koji je posjedovao nevjerovatnu tehnološku moć, jednom je rekao:
“Ja bih mogao da rascijepim Zemlju, ali nikad to neću uraditi. Moj glavni cilj je bio da ukažem na nove pojave i da širim ideje koje će postati polazne tačke za nova istraživanja. “
Nikola Tesla – nije čudo, i nije glasnik drugih svjetova. On je jedan od nas – čovjek, koji nas ponovo i ponovo dovodi do vječnog pitanja: Tko smo? Otkud smo? Zašto smo? Koje su naše mogućnosti?

iz filma Nikola Tesla – Gospodar svijeta