Published On: Čet, pro 20th, 2018

DELIĆ: Apsurdno da 36 tisuća Hrvata Posavine i 24 iz Goražda daju jednak broj izaslanika

Đuro Delić (Posavska županija) izaslanik u Klubu Hrvata federalnog Doma naroda za Dnevnik.ba komentirao je odluku SIP-a o broju mandata za federalni Dom naroda.

“SIP je tehničko tijelo za provedbu izbornog procesa, a ne zakonodavno tijelo. Odluka koju su donijeli u suprotnosti je s Ustavom BiH, negira Ustav BiH i presudu Ljubić”, kazao je Delić.

Smatra i kako je SIP protuzakonski preuzeo na sebe ulogu zakonadavne institucije. “Parlamentarna skupština BiH jedina je institucija nadležna. Ovo je politički i zakonski skandal”, kazao je Delić.

Tvrdi i kako je odluka SIP-a o broju mandata za Parlament FBiH neustavna i nezakonita.

“Odluka da primjene stari, poništeni i protuustavni model 1/1/1 je neustavna i nezakonita”, kazao je Delić.

Podsjetio je i kako sporne brojke. “Hrvati u Posavskoj županiji, nas 36 tisuća daju jednog izaslanika kao i 24 Hrvata u Bosansko-podrinjskoj županiji. Ustavni sud BiH to je proglasio neustavnim,a kršenje prava Hrvata se ovom odlukom SIP-a nastavilo”, kazao je.

“Apsurdno da je SIP primjeni iste one odredbe koje je Ustavni sud BiH ranije stavio vans nage i izbrisao ih. Njihova primjena kako to nalaže SIP je protuzakonita”, kazao je Delić.  Podsjetio je i na apelaciju Borjane Krišto koja se odnosi na odredbe Izbornog zakona BiH o izaslanicima u Domu naroda federalnog Parlamenta u odnosu na Ustav FBiH, a o kojoj se Ustavni sud BiH još uvijek nije izjasnio.

“U ovom slučaju legitimno izabrani predstavnici Hrvata u BiH moraju maksimalno zaštiti pozicije konstitutivnosti i ispraviti zakonske i ustavne nepravde prema Hrvatima”, kazao je Delić.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare