Published On: Uto, lis 23rd, 2018

ZAŠTO BISMO BILI PAMETNI KAD NISMO: Ukidanje Predsjedništva, ukidanje Federacije, jačanje državne vlade i Parlamenta BIH, put je u razum i stabilnost…

Predsjedništvo BIH trebalo je biti integrativni faktor. Postalo je institucija razdora. Institucija u kojoj Bošnjaci pokazuju ostalima čija je ovo država.

Kako su u US ambasadi i OHR-u uvijek bili otvoreno za nove prijedloge evo jednog vrlo jednostavnog:

BIH ukida Predsjedništvo BIH. Nestaje mogućnost novih nacionalizama koji se odašilju kroz tu instituciju. BIH ukida Vladu FBiH. Kantoni sve ovlasti koje su priznavali Vladi FBIH priznaju državi BiH. Državna Vlada BIH postaje vlada sa 15 ministarstava. Kancelar Vlade je najmoćnija osoba u državi. Kao i šef Parlamenta.

Kantoni u FBIH ostaju kao do sada. Iznad njih je samo država.

Državna vlada popunjava se kao vlada FBIH.

8 ministara iz bošnjačke izborne jedinice, 5 iz srpske izborne jedinice i 3 iz hrvatske izborne jedinice.

Izborne jedinice odredile bi se u Parlamentu donešenjem ustavnog Izbornog zakona.

Ukida se Ustavni sud FBIH koji se prevara u Šerijatski sud Islamske zajednice. Budući da su mu sve takve presude do sada.

Ukida se Dom naroda FBIH jer je i on bio samo šerijatska igračka.

Ostaje državni parlament sa dva doma. Domom naroda i i predstavničkim domom. Suvišno je da u državi sa tri naroda postoji dupliciranje doma naroda.

Ovo bi bio prelaz BIH iz Daytonske na Brusselsku fazu.

Država bi bila znatno jeftinija. Konstitutivnost zajamčena.

Ovo rješenje Hrvati bi prihvatili. Tko ne bi? Bošnjaci. Jer gube 51 prostora za majorizaciju. No Hrvati ovo rješenje trebaju predložiti. Čisto da padnu maske lažne građanštine.

Još jednostavnoje rješenje jeste formiranje tri federalne jedinice. Hrvatske, srpske i bošnjačke.Tada bi se umjesto tronacionalne vlade mogla uvesti prosta građanska vlada većine. No to je, kažu Bošnjaci, fašizam, i to se ne smije, pa o tome nećemo.

Međutim takvo rješenje ojačalo bi državu, dovelo do pluralizma u sva tri naroda. Kod Bošnjaka bi oslabile proerdoganove struje, kod Hrvata bi oslabio HDZ a kod Srba Dodik. To bi bio početak ere liberalne demokracije u BIH.

No to se, kaže Erdogan, ne smije, pa nećemo detaljno. Da ne naljutimo sultana.

Ovo rješenje je zanimljivo jer teško bi ga iti jedna strana mogla odbiti. Bošnjaci bi svijetu morali pojasniti zašto ne žele rješenje s građanskom državnom vladom, Srbi bi strancima morali pojasniti zašto ne žele ratificiranje RS-a, a Hrvati bi morali pojasniti zašto im sada ne paše BIH u kojoj će imati vlastitu autonomiju ali i ne jamstvo da će uvijek biti u državnoj vladi.

Kako ovo rješenje jednako ne paše nikome, predstavlja srednje rješenje puta. To je onaj kompromis o kojem govori Cormackova. No kako se taj kompromis neće svidjeti Bošnjacima, vjerojatno neće ni njoj.

A u suštini predstavlja idealno rješenje za BIH. Sublimat građanskog i nacionalnog. S tim što se nacionalna logika ne uzdiže više od srednje razine. BIH bi postala naprosto uređena kao UK.

Poskok.info

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare