Published On: Pet, ožu 29th, 2013

ZAKON O POVOLJNOM UMIROVLJENJU NIJE PRIHVAĆEN Odbijen zakon, nema MMF-ova kredita za BiH

“Što sad” – pitanje je koje će idućih dana, pa možda i mjeseci sebi postavljati predsjednik i ministri u Vladi FBiH, nakon što su jučer zastupnici u federalnom Parlamentu odbili prihvatiti zakon o povoljnom umirovljenju branitelja, što je bio uvjet za dodjelu druge rate kredita iz stand-by aranžmana potpisanog s Međunarodnim monetarnim fondom.
Umirovljeni branitelji HVO-a i Armije BiH, koji su se okupili ispred Parlamenta, nakon što je stigla vijest da su zastupnici odbili prihvatiti sporni zakon, otišli su zadovoljni svojim kućama, a dužnosnici federalne Vlade zabrinuto su konstatirali da će doći do potpunog proračunskog kraha Federacije BiH jer MMF ne da kredit bez usvajanja spomenutog zakona. Iz Misije MMF-a prije dva dana poslali su jasnu poruku da ako se ne usvoji zakon o povoljnom umirovljenju branitelja do 31. ožujka, znači za dva dana, nema ni druge rate njihova kredita.
Upozorenje MMF-a i premijera Nermina Nikšića da će doći do financijskog kraha Federacije BiH, nije spriječilo zastupnike u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH da s 46 glasova ‘za’, 16 ‘protiv’ i 27 ‘suzdržanih’ odbije izjašnjavanje po žurnoj proceduri o prijedlogu zakona o povoljnijem umirovljenju branitelja.
Nakon rasprave o proceduri donošenja zakona i pojedinačnog izjašnjavanja zastupnika na zahtjev Kluba SDP-a, Domu se obratio premijer Nermin Nikšić rekavši da povlači prijedlog zakona te da poziva zainteresirane na konzultacije. O ovom zakonu bi se trebalo raspravljati tek 12. travnja, a do tada se čeka službena reakcija MMF-a, koji bi se trebao oglasiti oko davanja druge rate kredita BiH. Član organizacijskog odbora prosvjeda general Vahid Karavelić istaknuo je da prisustvo pojačanih snaga policije nije potrebno, govoreći da se svi policijski službenici mogu vratiti svojim redovitim poslovima.
Priča kako donošenje zakona traži MMF on je nazvao bacanjem prašine u uči branitelja.