Zaim Backović izgubio živce na sjednici Skupštine KS: "J…. vam sve"

Zaim Backović na sjednici Skupštine KS (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo došlo je do incidenta i “okršaja” između zastupnika Zaima Backovića (Bosanskohercegovačka patriotska stranka) i Nedžada Fazlije (Socijaldemokratska partija BiH). Na vrhuncu svega Backović je kazao “J… vam sve” i izašao iz sale, i to nakon što su mu telefonom javili da je pozlilo njegovoj supruzi.

Piše: N. Jamaković
Zaim Backović na sjednici Skupštine KS (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Backović je govorio o nepotizmu na visokoškolskim ustanovama, ističući kako studenti sa dobrim prosjekom nemaju šanse dobiti posao na fakultetima kao asistenti, jer se ti kadrovi biraju po principu nepotizma, aludirajući pritom na SDP, koji je, kaže Backović, imao nekoliko takvih kadrovskih rješenja u posljednje vrijeme.
Nakon toga se za riječ javio Fazlija te kazao kako je Backović zaposlio suprugu i mlađeg sina u BH Telecom, dok je njegov stariji sin “kvaziumjetnik koji je na platnom spisku Kantona”. To je potpuno razbjesnilo Backovića koji je povišenim tonom poručio Fazliji da se stidi i da će mu on “iskopati sve detalje iz privatnog života”. “Moja supruga je radila na poziciji direktorice još 1981. godine. Nju su iz tadašnjeg PTT-a, kao visokoobrazovan kadar, zvali 1995. i ponudili joj posao. Moj mlađi sin je po završetku studija bio na birou godinu i osam mjeseci, nakon čega je dobio priliku da odradi pripravnički staž na osnovu raspisanog konkursa”, naveo je Backović, a potom stao u odbranu svog starijeg sina.
“Fazlija, stidite se”
“Backović Fuad, od oca Zaima, bio je najbolji učenik u osnovnoj školi, završio je dvije srednje škole, a potom otišao studirati na najprestižnijem svjetskom univerzitetu. Prvu pjesmu snimio je kad mu otac nije bio u Sarajevu, 1994. godine, kada sam bio na ratištu u Bihaću. Počeo je karijeru bez moje volje i sa željom da se bavi muzikom. Nije ga finansirao Kanton, stidite se Fazlija”, vikao je Backović.
Potom je dodao kako njegov sin Fuad nije pobjegao iz Sarajeva u kojem je proveo cijeli rat. “Fazlija, treba da se stidite! On govori četiri strana jezika, završio je fakultet… Moja porodica zbog takvih kao ti neće napustiti Bosnu i Hercegovinu”, govorio je Backović, nakon čega mu je zamjenik predsjedavajuće Skupštine KS Kemal Ademović isključio mikrofon.
Nakon svega, za riječ se opet javio Fazlija, želeći valjda “pojasniti” svoje stavove, da bi u jednom trenutku Backović “eksplodirao”, i to nakon što su mu telefonom javili da je pozlilo njegovoj supruzi: “Rek’o sam ti za ovo… Je… vam sve”. Nakon toga Backović je napustio sjednicu, a Fazlija ostao rumenih obraza.
Backović je nakon svega za naš portal potvrdio da je njegovoj supruzi pozlilo, ali da je srećom brzo došla sebi i da je sa njom sve uredu. “To je žena koja je preživjela četiri kliničke smrti i koja je imala najtežu operaciju srca. Ako nam ovakvi kao Fazlija vode politiku, dotakli smo dno”, kazao je Backović za naš portal.
“Backovićevo moralisanje”
Fazlija je za Klix.ba kazao da mu nije bilo nimalo prijatno i da su Backovićevo ponašanje i psovke krajnje neprimjerene. “Ja sam se u svom govoru i ogradio, kazavši da Backovićev sin, prema informacijama koje ja imam, radi u Telecomu. Ja sam to pročitao u novinama, kao i to da ima neko vrlo čudno zvanje tamo, tipa menadžer nekih sistema. Nadalje, poznato je da Fuad Backović studira u Milanu, a Kanton mu uplaćuje penziono i socijalno osiguranje kao umjetniku. Onda bi on valjda trebao biti u Sarajevu, a ne u Milanu”, rekao je Fazlija i dodao:
“Mi stalno slušamo to Backovićevo moralisanje i priče kako on svojim paušalom finansira nekoga i ne uzima plaću. Je li uzimao plaću kao ministar privrede? Uostalom, njegova je stvar šta će raditi sa svojim paušalom, a ako već čini dobro djelo, onda to ne bi trebao javno isticati, jer je to stvar koja se treba ticati samo njega i onoga kome on pomaže. I, naravno da mi nije bilo nimalo ugodno slušati kako stalno ponavlja da se trebam stidjeti i kako psuje, a suvišno je i govoriti koliko takvom ponašanju nema mjesta u skupštinskim klupama”.

more recommended stories