Published On: Pon, ožu 11th, 2013

Za gradonačelnika Sarajeva predloženi Kljuić i Finci

jakobSARAJEVO – Za sutra je najavljena konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva na kojoj bi vijećnici, pet mjeseci nakon općinskih izbora, trebali imenovati novo rukovodstvo Vijeća kao i gradonačelnika na mandatni period od četiri godine.
S obzirom na to da prema poslovniku Gradskog vijeća Sarajeva svaki vijećnik od njih 28, po sedam iz svake gradske općine, ima pravo predložiti gradonačelnika za sada nije poznato za koga će sve vijećnici moći glasati. 
Ono što je odranije poznato jest da je Naša stranka koja u Gradskom vijeću ima tri vijećnika za novog gradonačelnika predložila Jakoba Fincija te da je Socijaldemokratska unija (SDU) BiH koja ima također tri gradska vijećnika predložila Stjepana Kljuića.
Iz SDU-a su za Agenciju FENA kazali da je Stranka demokratske akcije, koja u Gradskom vijeću ima šest vijećnika, ranije pismeno podržala Kljuića za gradonačelnika no ovu informaciju u SDA danas niko nije mogao potvrditi ili dematirati.
Iako je u izjavi za Agenciju FENA vijećnik u Gradskom vijeću Sarajeva iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Hasan Hodžić danas kazao da će njihov kandidat za gradonačelnika biti Bogić Bogićević, u Kantonalnom odboru SDP-a BiH je rečeno da pregovori o ovom pitanju još traju te da će do kraja dana imati više informacija.
SDP u Gradskom vijeću ima najviše vijećnika – osam.
Iz Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH, stranke koja u Gradskom vijeću ima četiri vijećnika, za Agenciju FENA je potvrđeno da će odluku o tome da li će ova stranka imati svog kandidata biti donijeti večeras na sastanku stranke.
Gradski vijećnici iz Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo su Suljo Agić (SDA), Gradimir Gojer (SBiH), Tatjana Ljuić-Mijatović (SDP BiH), Vibor Handžić (Naša stranka), Alija Hodžić (SBBBiH), Vedran Dodik (Nezavisna lista za moj grad) i Avdo Hodžić (SDPBiH).
Iz Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo za gradske vijećnike izabrani su Enes Huseinović (SBBBiH), Hasan Hodžić (SDPBiH), Haris Pleho (BOSS), Sabahudin Delalić (SDA), Omer Pajević (SDA), Drago Jurić (SDUBiH) i Boris Riderle (SDA).
Novi gradski vijećnici iz Općine Centar Sarajevo su Stjepan Kljuić (SDUBiH), Edina Latif (SBBBiH), Velija Katica (SDA), Suvad Kerla (Stranka za BiH), Amel Mekić (SDPBiH), Miro Lazović (SDUBiH) i Novka Agić (SDPBiH).
Iz Općinskog vijeća Novo Sarajevo gradski vijećnici su Arijana Talović (SDPBiH), Miroslav Živković (SDPBiH), Igor Gavrić (SBBBiH), Jusuf Lošić (SDA), Robert Pleše (Naša stranka), Sanja Lazar (Naša stranka) i Nebojša Simić (SDPBiH).
Dakle, SDP će u novom sazivu Gradskog vijeća imati osam vijećnika, SDA šest, SBBBiH četiri, Naša stranka i SDUBiH po tri, Stranka za BiH dva, a BOSS i Nezavisna lista za moj grad po jednog vijećnika.
 
(FENA)