Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024

YIHR BH: Neće proći napadi na slobodu udruživanja

Must Read

PRIJEDOR – Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini osuđuje zabranu javnog okupljanja građana i građanki Prijedora na Međunarodni dan ljudskih prava od strane Policijske uprave Prijedor. Ovom prilikom želimo ukazati na Ustavom zagarantirano pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja sa drugima, te na gruba kršenja građanskih i političkih prava od strane pripadnika policije što već postaje uobičajna i trajna praksa u Prijedoru.
Ovo nije prvi put da policija u Prijedoru zabranjuje javne skupove, djelujući prije svega protiv organizacija oko kojih su okupljeni građani i građanke nesrpske nacionalnosti. Takav oblik zastrašivanja prije svega je protiv svim zakonima i propisima Bosne i Hercegovine, te istovremeno šalje poruku o institucionalnoj diskriminaciji i doprinosi osjećaju nesigurnosti povratničke zajednice u ovoj općini.
Onog trenutka kada zvanične institucije i njeni predstavnici krenu djelovati protiv pripadnika manjinskih etničkih skupina u zajednici, tada se zapravo neposredno djeluje i protiv Annexa 7 – Dejtonskog mirovnog sporazuma te protiv obaveze na stvaranje pogodnih uslova za povratak građana i građanki Bosne i Hercegovine na prijeratna mjesta prebivališta.
Pored toga, sama zabrana okupljanja na Međunarodni dan ljudskih prava, potvrđuje da i dalje postoje institucije i pojedinci u ovoj zemlji koji ne poštuju fundamentalne principe zaštite ljudskih prava i međunarodne konvencije koje garantiraju punu slobodu udruživanja građana i građanki, te da poslije počinjenih zločina u prijedorskoj regiji, današnja vlast u ovoj općini nastavlja sa politikom koja se u ovome gradu zvanično provodila u periodu od 1992. do 1995. godine prema građanima i građankama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Ovom prilikom pozivamo institucije Bosne i Hercegovine te institucije Republike Srpske da reagiraju na ovu zabranu, da utvrde koja lica su odgovorna za kršenje građanskih i političkih prava građana i građanki Prijedora, te da iste procesuira i adekvatno kazni, u skladu sa Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i Krivičnim zakonom Republike Srpske.
Pozivamo organizacije žrtava, udruženja povratnika, druge asocijacije i pokrete za zaštitu ljudskih prava, građane i građanke Bosne i Hercegovine, da iskažu svoj protest i solidarnost sa građanima i građankama Prijedora. Pokažimo da ovakve zabrane ne mogu i neće proći.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Crook likely decided the presidential election. But not in the way he intended…

On the German portal FOKUS, psychologist and professor Dr. Florian Becker analyzes events in the USA: Dramatic Incident In the USA,...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -