Published On: Sub, pro 8th, 2012

YIHR BH: Neće proći napadi na slobodu udruživanja

PRIJEDOR – Inicijativa mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini osuđuje zabranu javnog okupljanja građana i građanki Prijedora na Međunarodni dan ljudskih prava od strane Policijske uprave Prijedor. Ovom prilikom želimo ukazati na Ustavom zagarantirano pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja sa drugima, te na gruba kršenja građanskih i političkih prava od strane pripadnika policije što već postaje uobičajna i trajna praksa u Prijedoru.
Ovo nije prvi put da policija u Prijedoru zabranjuje javne skupove, djelujući prije svega protiv organizacija oko kojih su okupljeni građani i građanke nesrpske nacionalnosti. Takav oblik zastrašivanja prije svega je protiv svim zakonima i propisima Bosne i Hercegovine, te istovremeno šalje poruku o institucionalnoj diskriminaciji i doprinosi osjećaju nesigurnosti povratničke zajednice u ovoj općini.
Onog trenutka kada zvanične institucije i njeni predstavnici krenu djelovati protiv pripadnika manjinskih etničkih skupina u zajednici, tada se zapravo neposredno djeluje i protiv Annexa 7 – Dejtonskog mirovnog sporazuma te protiv obaveze na stvaranje pogodnih uslova za povratak građana i građanki Bosne i Hercegovine na prijeratna mjesta prebivališta.
Pored toga, sama zabrana okupljanja na Međunarodni dan ljudskih prava, potvrđuje da i dalje postoje institucije i pojedinci u ovoj zemlji koji ne poštuju fundamentalne principe zaštite ljudskih prava i međunarodne konvencije koje garantiraju punu slobodu udruživanja građana i građanki, te da poslije počinjenih zločina u prijedorskoj regiji, današnja vlast u ovoj općini nastavlja sa politikom koja se u ovome gradu zvanično provodila u periodu od 1992. do 1995. godine prema građanima i građankama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.
Ovom prilikom pozivamo institucije Bosne i Hercegovine te institucije Republike Srpske da reagiraju na ovu zabranu, da utvrde koja lica su odgovorna za kršenje građanskih i političkih prava građana i građanki Prijedora, te da iste procesuira i adekvatno kazni, u skladu sa Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine i Krivičnim zakonom Republike Srpske.
Pozivamo organizacije žrtava, udruženja povratnika, druge asocijacije i pokrete za zaštitu ljudskih prava, građane i građanke Bosne i Hercegovine, da iskažu svoj protest i solidarnost sa građanima i građankama Prijedora. Pokažimo da ovakve zabrane ne mogu i neće proći.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare