Published On: Sub, pro 8th, 2012

PAŠTETI JE OPET DOSADNO: Josipović je dezavuirao moju odluku o umirovljenju generala

ZAGREB – Svjedok tužiteljstva u procesu protiv hrvatskih generala, dvostruki predsjednik svih Pereca u Hrvatskoj, koji je na sramotu te zemlje biran dva puta na čelno mjesto u državi, albanski i velikobošnjački lobist, Stjepan Mesić izjavio je danas da je primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika, nakon oslobađajuće presude haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju.
»Ja nikada ne bih pozvao umirovljenje generale koji su pamfletom išli protiv sustava, a posebno još u uniformama da dođu na prijem«, kazao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio.
Na pitanje je li time Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju i umirovljenim generalima dao legitimitet odgovorio je: »Pa ja sam to tako shvatio«.
On bi, kako je kazao, pozvao generale Gotovinu i Markača s njihovim obiteljima i odvjetnicima i porazgovarao.
Nekadašnji šef hrvatske države je 30. rujna 2000. umirovio sedam aktivnih generala, potpisnika otvorenog pisma u kojem su dvanaestorica hrvatskih generala pozvala najodgovornije osobe i ustanove države, a posebice medije, da se odupru negativističkom i neistinitom prikazivanju Domovinskoga rata. Tada su u »prisilnu« mirovinu upućeni admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Milenko Filipović. Mesić je tada objasnio da je to učinio jer su se »odlučili za politiku«, a da »vojska mora biti depolitizirana«.
Mesić je danas u intervjuu nadalje kazao kako ne želi nagađati hoće li se Gotovina i Markač, koji imaju veliku potporu Crkve, politički angažirati, ali je kazao kako osuđuje »miješanje Crkve u politiku«. Posebno je osudio poziv crkvenih vlasti na bdijenje i molitve uoči presude haškog suda (ICTY) jer je presuda ionako bila napisana mjesec dana ranije.
»To je notorno miješanje Crkve u politiku i pritisak ne samo na hrvatske državne organe već i na haški tribunal«, smatra Mesić.
Za svoju ulogu u ICTY-u je rekao da je »nikakva« te je izrazio žaljenje što se Gotovina nije odazvao njegovom pozivu na razgovor preko novinara Ive Pukanića. Mesić pretpostavlja da bi se priča s Gotovinom, da se odazvao i da je imao priliku razgovarati s haškim istražiteljima, završila kao u slučajevima generala Imre Agotića i Petra Stipetića.
Za tužbu Gotovininih odvjetnika protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte je kazao da predstavlja »gubitak vremena«

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare