Utorak, 18 lipnja, 2024

PAŠTETI JE OPET DOSADNO: Josipović je dezavuirao moju odluku o umirovljenju generala

Must Read

ZAGREB – Svjedok tužiteljstva u procesu protiv hrvatskih generala, dvostruki predsjednik svih Pereca u Hrvatskoj, koji je na sramotu te zemlje biran dva puta na čelno mjesto u državi, albanski i velikobošnjački lobist, Stjepan Mesić izjavio je danas da je primanjem umirovljenih generala u Uredu predsjednika, nakon oslobađajuće presude haškog suda u slučaju hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača, aktualni hrvatski predsjednik Ivo Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju.
»Ja nikada ne bih pozvao umirovljenje generale koji su pamfletom išli protiv sustava, a posebno još u uniformama da dođu na prijem«, kazao je Mesić u razgovoru za Hrvatski radio.
Na pitanje je li time Josipović dezavuirao njegovu odluku o umirovljenju i umirovljenim generalima dao legitimitet odgovorio je: »Pa ja sam to tako shvatio«.
On bi, kako je kazao, pozvao generale Gotovinu i Markača s njihovim obiteljima i odvjetnicima i porazgovarao.
Nekadašnji šef hrvatske države je 30. rujna 2000. umirovio sedam aktivnih generala, potpisnika otvorenog pisma u kojem su dvanaestorica hrvatskih generala pozvala najodgovornije osobe i ustanove države, a posebice medije, da se odupru negativističkom i neistinitom prikazivanju Domovinskoga rata. Tada su u »prisilnu« mirovinu upućeni admiral Davorin Domazet Lošo, general bojnik Mirko Norac, general pukovnik Krešimir Ćosić, general pukovnik Ante Gotovina, general bojnik Damir Krstičević, general bojnik Ivan Kapular i general bojnik Milenko Filipović. Mesić je tada objasnio da je to učinio jer su se »odlučili za politiku«, a da »vojska mora biti depolitizirana«.
Mesić je danas u intervjuu nadalje kazao kako ne želi nagađati hoće li se Gotovina i Markač, koji imaju veliku potporu Crkve, politički angažirati, ali je kazao kako osuđuje »miješanje Crkve u politiku«. Posebno je osudio poziv crkvenih vlasti na bdijenje i molitve uoči presude haškog suda (ICTY) jer je presuda ionako bila napisana mjesec dana ranije.
»To je notorno miješanje Crkve u politiku i pritisak ne samo na hrvatske državne organe već i na haški tribunal«, smatra Mesić.
Za svoju ulogu u ICTY-u je rekao da je »nikakva« te je izrazio žaljenje što se Gotovina nije odazvao njegovom pozivu na razgovor preko novinara Ive Pukanića. Mesić pretpostavlja da bi se priča s Gotovinom, da se odazvao i da je imao priliku razgovarati s haškim istražiteljima, završila kao u slučajevima generala Imre Agotića i Petra Stipetića.
Za tužbu Gotovininih odvjetnika protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte je kazao da predstavlja »gubitak vremena«

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NE POŠTUJE NITI KRALJA CHARLESA: Je li Murphey Cikotić baš morao doći na proslavu njegovog rođendana?

Rođendan kralja Charlesa proslavljen je i u BIH. Tu su se skupili uglednici koji nešto predstavljaju i nešto korisno...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -