Published On: Sub, pro 8th, 2012

Aralica: Mentalni komunisti misle da će vječno trajati

Ova knjiga nije moj obračun s Mesićem, njezin naslov “Mentalni komunist” odnosi se i na cijeli niz drugih osoba – kazao je Ivan Aralica u petak na konferenciji za novinare na kojoj je izdavač Zvonimir Despot rekao da je prva naklada rasprodana za samo nekoliko dana te da je u kioske i knjižare već stigla nova pošiljka.
– Knjiga govori o problemu mentalnog komunizma tijekom trajanja komunizma pa i sada kada je taj sistem nestao, ali je ostao u mentalnoj zoni – dodao je Aralica, koji je ponudio i svoja viđenja komunizma koji je, po njegovu mišljenju, (bio) zasnovan na dva elementa: mržnji i zavisti.
“Mentalni komunist” pripada nizu njegovih političkih knjiga s ključem (“Ambra”, “Fukara”, “Puž”…), ali umjesto klasičnog romana u kojem će čitatelj prepoznavati osobe iz stvarnog života, Aralica je sada napisao knjigu koja se bavi pozadinama tih naslova i kontroverznim reakcijama koje su oni izazivali. Zbog njih je, uz ostalo, pokrenuta i inicijativa da ga se nakon romana “Ambra” izbaci iz Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.
– Moje pripreme za pisanje traju dugo i kada romani budu završeni te materijale uništim. No materijale za “Ambru” nisam uništio i kasnije sam ih koristio kao odgovore na napade koje sam doživljavao. Ovu sam knjigu napisao iz istih razloga, morao sam objasniti zašto sam napisao “Ambru”, “Fukaru” i “Puža” – kazao je Aralica koji mentalni komunizam ne vidi samo kod Mesića i nekih političkih sljedbenika bivše komunističke partije, nego i u HDZ-u koji mu je ideološki još uvijek najbliža stranka:
– Mentalni komunizam proteže se na one koji jesu bili članovi partije i na one koje nisu. A nisu ni svi koji su bili u partiji mentalni komunisti, takvo je to bilo vrijeme jer su ljudi ulazili u partiju i samo radi posla. To se na njih ne odnosi, odnosi se na one koje su zvali boljševicima.
Mentalni komunisti misle da će vječno trajati, a kada odu da će sve nakon njih propasti. Ne prepoznajete li u tome sanaderizam? Sanader je mislio da će nakon njega stranka propasti, a bojim se i da ovi koji dolaze poslije njega ponavljaju istu pogrešku.
Neki drugi komunisti
Na pitanje misli li da je mentalni komunizam i etiketiranje drugih mentalnim ili bilo kakvim drugim komunistima, Aralica se složio:
– Je, je, moram to reći.
Je li to bila (drugarska) samokritika ili trenutak nepažnje, nije se dalo razlučiti.(Dnevnik.ba/Večernji list)

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare