Published On: Fri, Mar 31st, 2017

YEE: Odluke Ustavnog suda se moraju poštivati i sprovoditi

Nova američka administracija predsjednika Donalda Trumpa je i dalje jako posvećena partnerstvu s Europom i bliskoj suradnji s europskim partnerima. I dalje čvrsto vjerujemo u važnost stabilnosti, prosperiteta u Europi, uključujući Zapadni Balkan i samim tim Bosnu i Hercegovinu, izjavio je za “Oslobođenje” zamjenik pomoćnika državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Hoyt Brian Yee.

Hoyt je prvi put posjetio BiH nakon dolaska Trumpove administracije, a istaknuo je kako je nova administracija jako zainteresirana da ojača partnerstvo, saveze koje ima, i NATO savez, ali i da drži odgovornim zemlje koje ne poštuju međunarodne zakone i teritorijalni integritet drugih.

– I zato ste i mogli vidjeti da SAD nastavljaju podržavati zajednicu s europskim saveznicima, kao i sankcije protiv Rusije, sve dok se Rusija ne bude ponašala u skladu s obvezama prema dogovoru iz Minska. I jako smo zainteresirani za promoviranje prosperiteta, zaposlenja, ekonomskog rasta koji će pomoći i Amerikancima i Europljanima. Ukratko, nova administracija nastavlja politiku i pristup Europi kao partneru, kao izvoru ekonomskog rasta i prosperiteta za SAD i za ljude sa ove strane Atlantika – kazao je Hoyt Yee.

Hoyt Yee se u BiH sastao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, dok premijerka RS-a Željka Cvijanović nije bila u mogućnosti susresti se s njim.

– Razmijenili smo stavove o situaciji u zemlji, napretku reformi, kako SAD mogu nastaviti podržavati BiH i njena nastojanja da ispuni svoje ciljeve da postane članicom EU i NATO-a. Razgovarali smo također o vremenu koje je pred nama do izbora 2018. i našim nadanjima za dodatni napredak po pitanju reformi prije nego se krene u izbore – naveo je.

Upitan hoće li se susresti s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Hoyt Yee je rekao da je “ograničen s vremenom” i neće imati više sastanaka s političkim liderima.

– Kao što znate, veleposlanica i ja smo naravno spremni i voljeli bismo se sastati sa svim liderima iz BiH koji žele iskreno imati konstruktivan i otvoren odnos i iskreno partnerstvo s nama na osnovu transparentnosti i dobre volje. Mi taj odnos imamo s mnogim liderima u BiH, a nadamo se da će se njihov broj povećati – rekao je Hoyt Yee.

Komentirajući telefonski razgovor s Dodikom koji je prethodio njegovom stavljanju na američku crnu listu, Hoyt Yee kaže da su on i veleposlanica Cormack istu poruku prenosili mjesecima ne samo u RS-u nego i u Federaciji.

– Ja bih dodao, sličnu poruku šaljemo i regiji. Jako smo posvećeni stabilnosti i sigurnosti Zapadnog Balkana. Posvećeni smo uspjehu Bosne i Hercegovine i potpunoj provedbi i poštivanju Daytonskog sporazuma i jačanju vladavine zakona i prosperiteta u BiH. Mi insistiramo da naši partneri poštuju zakon, Ustav BiH, očekujemo da ispunjavaju svoje obveze prema nama, prema međunarodnoj zajednici, a prije svega prema građanima ove zemlje. Čvrsto vjerujemo da institucije BiH – uključujući Ustavni sud – treba poštovati. Dakle, ukoliko se institucije koje su dio Ustava BiH ne poštuju, ako se odluke Ustavnog suda ne poštuju, ljudi koji su odgovorni za to trebaju odgovarati. SAD u potpunosti podržavaju nastojanja institucija BiH da provode zakone, ali i da drže odgovornim one koji krše zakone i odluke Ustavnog suda. I mi ćemo podržavati bh. institucije da traže odgovornost bh. lidera. Nažalost, to nije samo pitanje ovdje, u Bosni i Hercegovini, nego u cijeloj regiji. Vidimo nestabilnost, nedostatak vladavine zakona, da nema ekonomskog rasta, visoku stopu nezaposlenosti. Vidimo vezu između tih pojava i visoke stope korupcije. I lidere i druge osobe koje ne odgovaraju za to. Sve to vidimo i za nas je važna uloga međunarodne zajednice, posebno u BiH, gdje smo mi i drugi predstavnici međunarodne zajednice jmci Daytonskog mirovnog sporazuma – rekao je, između ostalog, za “Oslobođenje” Brian Hoyt Yee./HMS/