WIGEMARK – DODIK Vi ste u Banja Luci i fizički blizu EU

Šef izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark izjavio je u Banjoj Luci da je danas izuzetno važan datum zbog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU, koji podrazumijeva određene obaveze s obje strane.

”Želimo stabilnost u ovoj zemlji i ekonomsku i politiku i nije ni u čijem interesu da imamo nestabilnost”, naglasio je Wigemark. Nakon sastanka s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, Wigemark je na pres-konferenciji u Banjoj Luci rekao da je razgovarano o poboljšanju ekonomske situacije, otvaranju novih radnih mjesta uz stav da su ekonomske reforme ključno pitanje na kojem moraju raditi domaći dužnosnici, jer to neće biti nametnuto od EU.

Wigemark je dodao da je razgovarano o tome kako približiti BiH EU da bi u jednom trenutku i postala članica europske zajednice država.

”RS ima vrlo značajnu ulogu u zakonodavnom smislu, usklađivanja zakonodavstva s europskim zakonima, u skladu s njenim nadležnostima unutar BiH”, dodao je šef Izaslanstva EU u BiH izrazivši zadovoljstvo jer ga je Dodik uvjerio u opredjeljenje tog bh. entiteta za europski put BiH.

”EU nije utopija, nemamo rješenje za sve odgovore, ali za današnje prilike jeste najbolji odgovor”, naglasio je Wigemark i dodao da se obnovljeni pristup EU s BiH bavi pragmatičnim pitanjima kako pomoći BiH u približavanju EU te da EU ne uvjetuje pitanja promjene Ustava ili neka druga, ali želi jednog sugovornika u BiH koji zastupa interese svih u zemlji.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je danas stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU. Ponovio je da RS želi biti vidljiva na europskom putu BiH, u obimu kolike su njene nadležnosti.

”To ostaje politika RS-a ”, dodao je Dodik. Naveo je i da je RS ranije dala doprinos da se riješi pitanje presude „Sejdić-Finci“ te da RS želi vidjeti napredak o europskim pitanjima, na čemu tek predstoji veliki posao.

Entitetski predsjednik je naveo i da je neophodno da BiH adekvatno odgovori na primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju o pitanju trgovinskih i ekonomskih odnosa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić ne očekuje da će stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU doći do spektakularnih promjena, ali smatra da će se stvoriti pretpostavke za prvi iskorak ka osiguravanju europskog i domaćeg tržišta. Ivanić je rekao da se Sporazum i do sada dobrim dijelom primjenjivao, iako nije stupio na snagu u punom kapacitetu i da se u ranijem razdoblju pokazalo da je dio gospodarstva koji je bio okrenut izvozu lakše preživio poremećaje posljednjih godina.

Mehanizam koordinacije je najvažniji

Šef Delegacije Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark ponovio je danas u Banja Luci da aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU šalje jednu važnu poruku i daje mogućnost za efikasniju realizaciju pomoći EU koja se odvija putem IPA fondova.

Wigemark je, nakon razgovora s predsjednicom Vlade RS-a Željkom Cvijanović, ukazao i važnost rješavanja pitanje mehanizma koordinacije te da je za to potrebna politička volja, uz poštivanje nadležnosti entiteta i BiH.

I Cvijanović je ponovila da je mehanizam koordinacije, koji treba definirati ponašanje svih nivoa vlasti u BiH, veoma važan i da se definitivno moraju utvrditi procedure i ponašanja u izradi strateških dokumenata, da bi se na osnovu njih mogla povlačiti sredstva EU po novom konceptu IPA dva.

Ona je na pres-konferenciji ocijenila i da je potrebno mnogo više suradnje, komunikacije i koordinacije da bi se na što bolji način iskoristila “pozitivna energija EU”.
Posebno je zahvalila EU za pomoć pruženu tijekom prošlogodišnjih poplava, kao i za njihovu najavu da će i u budućem razdoblju raditi na saniranju šteta od poplava.
Entitetska premijerka je dodala i da je delegaciju EU u BiH upoznala o svim zakonskim rješenjima koje je utvrdila Vlada RS-a i uputila u skupštinsku proceduru, kao i o tome što su dva entitetska premijera dogovorila kao stavove i rješenja, za koje se očekuje podrška svih organizacija uključenih u procese koje predvodi EU.

more recommended stories