MOGHERINI: Počinje novo poglavlje BiH na europskom put

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Europske unije, koji je danas stupio na snagu i to sedam godina nakon parafiranja, visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini ocijenila je kao početak novog poglavlja za zemlju na europskom putu.

Mogherini naglašava da su sada potrebni politička jasnoća, odlučno djelovanje i stvarni, koordinirani napori institucija na svim razinama na izradi i sprovođenju reformskog programa.

Visoka predstavnica je upozorila da će BiH morati pokazati opipljive rezultate da bi Vijeće EU u budućnosti razmotrilo zahtjev za članstvom, a stupanje na snagu Sporazuma pozdravio i europski komesar za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn.

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je nova generacija sporazuma koje je EU namjenila za zemlje jugoistočne Europe, države bivše Jugoslavije, bez Slovenije, plus Albanija, podsjeća Hina.

Vijeće Europske unije za opče poslove usvojio je 21. travnja odluku o zaključenju ŠP-a sa BiH, koja ga je parafirala još 2008. godine, čime je počela primjena samo trgovinskog dijela tog sporazuma, ali ne i politički dio koji tretira pridruživanje i članstvo u europskoj obitelji.

Stupanjem Sporazuma na snagu praktično znači da se od tog datuma državi potvrđuje status potencijalnog kandidata za članstvo u EU, a sve do sada je bio “na čekanju” zbog unutarnjih svađa i nesposobnosti lokalnih političara da ispune preduvjete na kojima se inzistiralo iz Bruxellesa.

Sporazum predstavlja okvir za odnose Unije i BiH i njime se postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje”, priopćeno je iz Bruxellesa, uz napomenu da se tim dokumentom “utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna suradnja”.