DOSJE Balkanci drže najveći narko-kartel na svijetu

Kriminalci iz Srbije i Crne Gore s Balkana kontroliraju podzemlje u Australiji, a imaju veze s bandama u Kolumbiji, Meksiku i Aziji, objavio je australski Daily Telegraph, pozivajući se na veliko istraživanje News Corpa koje otkriva niz detalja o jednom od najvećih narko-kartela na svijetu.

Na čelu kartela su navodno imigranti iz bivše Jugoslavije, “nekada istaknute figure podzemlja”, kojima je baza devedesetih bio Kings Cross, sidnejski centar noćnog života, ali i kriminala.

Kako tvrdi list, svi oni su se sredinom prošlog desetljeća naizgled povukli iz kriminala, napustili Australiju i vratili se na Balkan. Međutim, nova istraga pokazuje da su oni pažljivo isplanirali svoj povratak i ispleli kriminalnu mrežu koja se širi svijetom.

”Droga se u Australiju unosi i rastura zahvaljujući lokalnim bandama motociklista, a kartel sada ‘aktivira spavače’ u drugoj i trećoj generaciji australijskih kriminalaca kako bi se dovršilo ono što u suštini predstavlja smjenu generacija u podzemlju”, piše u istraživanju, prenosi B92.

Jedan policijski dužnosnik je rekao da je ova kriminalna organizacija najveća prijetnja za Australiju, zahvaljujući svojim čvrstim osnovama, disciplini i utjecaju u lokalnim komunama.

“Korijen problema je posijan kada je bivši predsjednik Jugoslavije i Srbije Slobodan Milošević sponzorirao selidbu kriminalnih obitelji u Australiju, tijekom osamdesetih i devedesetih godina prošlog stoljeća”, piše u istraživanju.

Kako se navodi, australijska policija je ustanovila da se određen broj ozloglašenih kriminalaca za koje se vjerovalo da su se povukli devedesetih, vratio na čelo kartela i to iz svojih baza u Srbiji i Crnoj Gori.

Mrežu navodno vodi bivši kriminalac iz Kings Crossa Vaso Ulić, koji je u Australiju otišao 1979. godine, da bi je napustio zauvijek 2005. godine.

Kako se navodi, ova mreža u Australiju godišnje “upumpa” najmanje šest tona droge – kokaina i ekstazija, prenosi B92.

Dodatni problem predstavlja to što Australija nema sporazum o ekstradiciji s Crnom Gorom iako policije dvije zemlje već surađuju na ovom slučaju. Crnogorsko tužiteljstvo je za News Corp potvrdilo da ima dosje o Uliću.