Published On: Wed, Aug 7th, 2013

WHF: Unatoč zvijezdama, glavni su ipak natjecatelji

Nakon tri dana West Herzegowina Festa teško je povjerovati da su organizatori bili vrlo blizu odluke da se festival uopće ne održi. Na sreću svih onih koji su se odlučili za festival uz Lišticu, od toga su odustali i još jednom donijeli tri čarobna festivalska dana u Hercegovinu.

Oko desetek tisuća ljudi, neki tvrde da ih je bilo i 15 tisuća, uvjerilo se da WHF redovito izvuče velika doza pozitivne energije kojom se svi posjetitelji hvale, a svi izvođači, bili oni u natjecateljskom dijelu ili pak službene ”zvijezde”, prilično opeku.

Iako je ove godine bilo manje odabranih natjecatelja u festivalskim kategorijama, žiriju to nije olakšalo posao. Ove su godine najviše uspjeha na festivalu imali Neumljani. Filmski žiri, Tomislav Bubalo, Robert Alilović i Goran Bogdan, najboljim su proglasili film ”Bez kraj” Mateja Kriste iz Neuma.

”Čovjek spozna da kraja nema tek onda kad dođe do Njega”, poruka je iz Kristina filma uz kojeg je nagrađen i film ”Žene i sve ostalo” Nezavsnih intelektualaca. Njihovom humoru i sinhronizaciji razgovora ozbiljne televizijske emisije publika je dala svoju nagradu.

Najboljim bendom je proglašen bend ”Pešes” iz Širokog Brijega, a glazbeni žiri, Dino Šaran, Ivan Galić Ivećko i Gabrijel Prusina, drugim mjestom nagradili su ”Feredon” iz Dubrovnika, a trećim bend ”M.O.R.T.” iz Sinja.
Nagradu za najbolju kratku priču žiri, kojeg su činili Danijela Mikulić, Emir Imamović i Berislav Jurič, je dodijelio Nikoli Bačiću iz Neuma za priču ”Neka, ja ću”. Prema obrazloženju žirija, Bačić, koji je i ranije nagrađivan na ovom festivalu, napisao je priču koja je jedina u potpunosti zadovoljila formu u kojoj se natjecala.

Što se tiče ”zvijezda” ovogodišnjeg WHF-a, iako festival iz godine u godinu pokazuje kako su svi na njemu jednake zvijezde, svojom svirkom je beogradski S.A.R.S. pokazao u kojem će ovogodišnji koncerti krenuti smijeru. Dokaz za to bile su i Majke te stavljenje velike točke na i ovogodišnjeg, 11. po redu WHF-a, Letu štuke izvrsnom su svirkom pokazali što je to i što treba biti WHF.

Unatoč tome što su mnogi festival vidjeli samo u završnim koncertima pojedine večeri i što su mediji uglavnom forsirali mesnatije priče o velikim izvođačima, 231 prijavljeni natjecatelj za ovaj festival pokazuje što je i što će biti njegova bit.

Nažalost, unatoč najavama, ove je godine izostao likovni dio festivala, a organiozatori nisu izdali ni ovogodišnji fanzin. No, iduće godine, bit će bolje. West Herzegowina Fest, to 11-ogodišnje dijete, pokazalo je kako ne smije biti zaboravljeno, a svi sponzori trebali bi pregledati snimke i fotografije s festivala, pa da im bude krivo što nisu smatrali vrijednim biti dijelom nečega o čemu se priča puno dalje nego što to oni misle. Potvrdili su to gosti ovog festivala, od kojih mnogi nisu krili nezadovoljstvo što ih se nije zvalo ranije da budu dijelom barem jedne od tri čarobne večeri uz Lišticu.