Published On: Wed, Aug 7th, 2013

Oženio se Edib Buljubašić, zloglasni šef Dretelja

Edib Buljubašić, osuđenik na dugotrajnu zatvorsku kaznu, proteklog vikenda u Općini Zenica oženio se Mensurom Sivac.

Vjenčanje je obavljeno u Sali za vjenčanja Općine Zenica u prisustvu zatvorske straže, nadzornika i zapovjednika, uz odobrenje direktora KPZ-a Zenica, potvrđeno nam je u ovoj ustanovi.

Mensura živi i radi u Minhenu, a za sebe kaže da je privatna poduzetnica i da se bavi i humanitarnim radom. S Edibom se zabavljala još 1984., a putevi im se razdvajaju nakon školovanja, kada je otišla živjeti i raditi u Njemačku.

– Informacije o Edibu pronašla sam prije nešto više od godinu na internetu i javila mu se. Znam da je počinio četverostruko ubistvo i da je osuđen na 34 godine zatvora. Odbrojao je već 20, a trenutno mu se pred Sudom BiH sudi za ratni zločin u Dretelju, u kojem je bio dozapovjednik – priča Mensura. 

Ona tvrdi da njen muž preuzima na sebe i tuđe grijehe, ali se nada da će Sud BiH objediniti sve njegove kazne te dozvoliti da ona i muž svoj život nastave u inozemstvu po okončanju kazne.

Zahtjev za prebačaj

– Borit ću se da Edib bude prebačen u zatvor u Sarajevu ili Minhenu, da bih ga mogla obilaziti – kaže Sivac, dodajući da je prije svadbe u više navrata imala neugodnosti sa zatvorskom stražom KPZ-a kada je željela obići sadašnjeg supruga i da je spremna čekati u budućnosti i 24 sata da bi bila sa suprugom.

Na brak čekala 26 godina

– Ovaj brak čekao se 26 godina. Zahvalna sam upravi zatvorske straže, iako je bilo i onih koji su me držali na kapiji po dva sata na temperaturi od 40 stepeni, a nikoga drugog za posjete nije bilo. Nisu uzeli u obzir ni to što sam prešla više od 1.000 kilometara da bih vidjela muža – kaže Sivac.

Čokolada može, voda ne može    

Sivac kaže da neće dozvoliti da se radnici KPZ-a iživljavaju nad njom i njenim mužem.

– Ostala sam šokirana kada su me skinuli golu prilikom jedne pojsete Edibu. Nisu mi dozvolili da unesem sok i flaširanu vodu u zatvor. Već 25 godina ne pijem vodu sa česme iz zdravstvenih razloga, pa su me znali ostaviti i dehidriranu šest sati bez tečnosti. Čokoladu su dozvolili da unesem, a piće nisu, što je apsurdno – kaže Sivac.