Published On: Wed, Aug 7th, 2013

FRANCUSKA: Zabrana marama i na sveučilištima

PARIZ – Francusko vijeće za promoviranje integracije predložilo je da zabrana nošenja muslimanskih marama, koje su već zabranjene u državnim firmama i školama, bude proširena i na sveučilišta.

Visoko vijeće za integraciju u izvještaju koji je objavio list “Mond”  navodi da je to potrebno u cilju  rješavanja problema koje su izazvali studenti koji nose  odjeću sa vjerskim obilježjem, a koji  traže odvojen prostor za molitvu i posebnu hranu na sveučilištima.

Francuska je 2004. zabranila nošenje marama u školama, a 2010. istu zabranu proširila je na javna mjesta što je sa neodobravanjem dočekalo oko pet milijuna muslimana u Francuskoj.

Prošlog mjeseca u jednom predgrađu Pariza izbili su sukobi, nakon što je policija tražila identifikacijske dokumente od jedne  potpuno pokrivene žene.

“Ovo je još jedan korak u zakonskoj stigmatizaciji muslimana”, priopćeno je iz grupe “Odbor slobode 15. ožujak”, koja se protivi zabrani nošenja marama.

Nekoliko političara izrazilo je strah, upozoravajući da bi to moglo potaknuti tenzije između  vlade socijalista, koja brani francuski službeni sekularizam, i muslimana koji smatraju da je cilj tih zakona njihova izolacija i kažnjavanje.

“Moramo naći ravnotežu između potrebe da budemo neutralni u javnoj sferi i osobnog izbora izražavanja religijskog uvjerenja”, rekao je Erve Mariton, zastupnik opozicijske UMP stranke.

Vladin ombudsman Dominic Baudi rekao je da nova zabrana možda neće biti potrebna, ali kako Francuska mora razjasniti svoje zakone o sekularizmu za koje pripadnici manjina kažu da predstavljaju kršenje njihovih vjerskih prava, prenosi Reuters.

srna l dnevno l poskok