Published On: Sat, Jul 27th, 2013

Vučić: Mislio sam da sam mlađi

BEOGRAD – Potpredsjednik srbijanske vlade i ministar obrane Aleksandar Vučić u petak navečer je, nakon višednevnih spekulacija o mogućim kadrovskim promjenama ministara iz Srpske napredne stranke (SNS), na sjednici Središnjeg odbora naprednjaka stranačkim tijelima predložio da prije svih on ode s mjesta ministra obrane, objasnivši kako ne može obavljati oba svoja posla s jednakom kvalitetom i posvećenošću.

“Mislio sam da sam mlađi i da ću stići, ali sam fizički umoran”, rekao je Vučić, najavljujući kako će “prvo sebe rekonstruirati” te uz svoje ime pridodao i ministre poljoprivrede Gorana Kneževića, kulture Bratislava Petkovića i ministricu sporta i omladine Alise Marić.

Srbijanski premijer Ivica Dačić i vicepremijer Vučić održat će u subotu zajedničku tiskovnu konferenciju u povodu godišnjice rada vlade kojoj su na čelu i, kako se očekuje, priopćiti rezultate dosadašnjih dogovora članova vladajuće koalicije o rekonstrukciji vlade i kadrovskim promjenama u srbijanskoj izvršnoj vlasti.

Dačić, koji je predsjednik Socijalističke partije Srbije (SPS), ujedno je u vladi i ministar policije, a vođa Srpske napredne stranke (SNS) Vučić, osim dužnosti prvog potpredsjednika vlade, vodi i resor obrane i vladin je koordinator službi sigurnosti. Vučić je na središnjem odboru naprednjaka ocijenio kako “danas treba prekinuti s onima koji su se osilili na vlasti” te da je vrijeme “ili za rezove ili za izbore”.

Vučić je izbore naveo i kao nepotreban luksuz, ali je najavio njihovu mogućnost “ako je neophodno” rekavši da je “nemoguće da oni koji danas imaju 45 posto potpore predlažu promjene četiri ministra, a oni s manjom potporom ne” misleći pritom na trećeg i najslabijeg partnera u vlasti, ministru financija i gospodarstva Mlađana Dinkića, čiji Ujedinjeni regioni Srbije (URS) u vladi imaju tri ministarska mjesta.

Poziv Dinkiću i URS-u da se izjasne o konkretnim kadrovskim rješenjima u procesu rekonstrukcije vlade u petak su uputili i Vučić i Dačić, a URS je svoju konačnu odluku najavio za nedjelju.

Prema rezultatima posljednjeg objavljenog istraživanja u Srbiji, predsjednik SNS i vicepremijer Aleksandar Vučić najutjecajnija je politička ličnost i 74 posto građana ga vidi na mjestu premijera, dok bi aktualnog predsjednika vlade Ivicu Dačića na tom mjestu zadržalo 15 posto ispitanika. Većina građana, po ovom istraživanju, podupire najavljenu rekonstrukciju aktualne vlade, pa čak i eventualno raspisivanje izvanrednih parlamentarnih izbora ako se partneri u vladajućoj koaliciji ne dogovore o preustroju izvršne vlasti.