Published On: Sat, Jul 27th, 2013

Mostar: Zabranjeno državnim autima ići na more

Skupština HNŽ-a je na jučerašnjoj sjednici donijela odluku da se službena vozila za vrijeme godišnjih odmora ne mogu koristi.

– Svi su dužni vozila ostaviti ispred zgrade Skupštine, Vlade HNŽ-a ili ministarstva kojem vozilo pripada, zaključeno je na jučerašnjoj sjednici Skupštine HNŽ-a, što su zastupnici s obzirom na brojne afere vezane uz korištenje državnih vozila ocijenili vrlo značajnim.

– Zabranom korištenja državnih automobila za vrijeme godišnjih odmora sigurno će se izbjeći zloporaba državne imovine i položaja, kazao je inicijator ove ideje i predsjednik Skupštine HNŽ-a Ramiz Jelovac, zadovoljan što su prijedlog prihvatili svi zastupnici te Skupštine.

Na ovaj način će se, kako ističe Jelovac, vratiti koordinacija i nadzor nad državnom imovinom.

Pored svega toga tvrdi da će se za vrijeme godišnjih odmora znatno uštedjeti na gorivu i amortizaciji vozila, koja su se koristila bez adekvatnog nadzora i kontrole, što je, kako i sam kaže, s razlogom u medijima izazvalo negativne konotacije o voznim parkovima ministarstava i državnih službi u HNŽ-u.

– Korištenje državnih vozila se zloporabljuje i tome treba stati u kraj, kazao je Jelovac, što je među samim zastupnicima probudilo i brojne komentare na račun onih koji će svoje planove putovanja do rezerviranih destinacija za ovo ljeto iznenadno morati promijeniti.

Promjene su jučerašnjim usvajanjem zakona najavljene i za poljoprivrednike, ali s pogledom na svjetliju budućnost. Na sjednici u Skupštini HNŽ-a jednoglasno je usvojen i Zakon o poljoprivrednom zemljištu u HNŽ-u, koji do sada nije postojao na razini ove županije.

– Ovaj zakon vrlo je važan i apsolutno će doprinijeti punjenju proračuna jer imamo tisuće hektara zemlje od kojih lokalna zajednica ni županija nisu imali nikakve koristi jer rijetko je tko plaćao korištenje, kazao je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNŽ-a Donko Jović.

Ovaj zakon, kako kaže, sve će promijeniti, jer će se sad provjeravati validnost ugovora za korištenje zemljišta u HNŽ-u te vršiti naplata koncesija, ali i kažnjavati za nekorištenje poljoprivrednog zemljišta s kaznama do 1500 maraka ovisno o površini tog zemljišta.

Zakup zemljišta provodi lokalna zajednica u omjeru 70 posto općini i 30 posto županiji, a da bi se ova priča oko zakupa i koncesije provela, potrebno je da općine donesu planove gospodarenja koje za sada imaju samo Čapljina i Ravno. Ostale općine Stoca, Čitluka i Grada Mostara, gdje ima mnogo poljoprivrednog zemljišta, obećale su do kraja godine donijeti te planove.