Srijeda, 29 svibnja, 2024

PERIŠIĆ: Washington želi pokoriti Srbiju i Srbiju pod svaku cijenu

Must Read

Dio američkog političkog vrha, blizak sadašnjoj administraciji Joea Bidena, želi pod svaku cijenu, u vrijeme kada u svijetu vlada opći kaos, to iskoristiti i završiti posao započet prije 35 godina i neće oklijevati učiniti sve što je potrebno za osvajanje i razbijanje leđa Republici Srpskoj i Srbiji.

Profesor geopolitike Srđan Perišić rekao je to za “Glas Srpske”, komentirajući činjenicu da je skupina američkih senatora, na čelu s Jeanom Shahinom, predložila usvajanje zakona o demokraciji i prosperitetu zapadnog Balkana, koji je već dobio zeleno svjetlo Odbora za vanjske poslove američkog Senata i upućen u gornji dom Kongresa.

Prema njegovu mišljenju, riječ je o političkom i diplomatskom potezu koji je dio frontalnog napada na Srbiju, a posebice na Republiku Srpsku, koji uključuje suđenje predsjedniku Srpske, prijam samoproglašenog Kosova u Vijeće Europe, ali i rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici.

“Činjenica da sada usvajaju neku vrstu zakona o demokraciji nije ništa drugo nego stvaranje pravnih okvira za sljedeće korake, pritiske i neko novo uplitanje u unutarnje poslove BiH, odnosno Republike Srpske. Svakako će pokušati ukloniti s političke scene sve ciljane osobe koje nisu na rubu američke vanjske politike. I ubrzat će te pritiske, s ciljem njihove provedbe, realizirajući ih do početka jeseni – kaže Perišić.

Motivi

Kada su u pitanju politički motivi za usvajanje takvog zakona, Perišić kaže kako na taj način želi završiti posao započet prije 35 godina i uvući sve balkanske zemlje u Sjevernoatlantski savez.

Pod svaku cijenu žele te prostore staviti pod svoju kontrolu, kako političke tako i gospodarske. Da bi to postigli, potrebna im je unitarna BiH. Nažalost, u svemu tome imaju i podršku pojedinih bošnjačkih političkih krugova, koji su umjesto demokracije i suvereniteta prihvatili subjekt – rekao je ovaj profesor geopolitike za naše novine.

Dodaje kako se ovaj put ponovno koristi izlizana retorička matrica, jer se sve to radi radi radi demokracije, ljudskih prava i sloboda, te navodnih koruptivnih i protu-daytonskih aktivnosti na zapadnom Balkanu.

“Sve ove godine nisu uspjeli provesti svoju balkansku strategiju i onda, s ovim i sličnim frazama, stvaraju alibi za sebe kako bi se nosili s neposlušnima. Nisu predstavnici vlasti ti koji ruše Dayton, već oni i bošnjački čelnici koji teže stvaranju neke vrste unitarne BiH. Nipošto im ne odgovara snažan i stabilan čimbenik u balkanskim regijama. Zato predlažu takve i slične zakone, koji bi im pomogli da lakše legitimiraju ciljeve za uništavanje, kako kažu, kako kažu, kako bi smanjili ruski i kineski utjecaj u regiji jer to navodno ugrožava njihove nacionalne interese. I nastavit će to činiti na unutarnjem razbijanju BiH, kako iz sjedišta Washingtona, tako i preko Bruxellesa, odnosno Europske unije, optužujući pritom srpsku stranu, što je vrhunac političkog licemjerja.

Ističe i da je u ovu operaciju već uložen znatan novac, prije svega u određene “slobodne medije” i nevladine organizacije, koje bi trebale raditi na preoblikovanju javnog mnijenja.

U posljednjih pet ili šest godina uloženo je više od 80 milijuna dolara, što je trebalo pomoći u borbi protiv navodnog ruskog utjecaja u BiH.

“Wilson centar”

Perišić podsjeća i da je Wilson centar krajem 2020. godine izradio analitički dokument u kojem je preporučena američka administracija, odnosno predložio što učiniti kada je u pitanju BiH. Tada je navedeno da je potrebno revidirati Daytonski mirovni sporazum, ojačati snage NATO-a u BiH, odnosno EUFOR, te podržati visokog predstavnika za veću primjenu bonskih ovlasti.

“Da se politička središta moći u Sjedinjenim Državama jasno pridržavaju tih prijedloga, možemo vidjeti iz svega što je do sada viđeno. Opet, zakone u BiH nameće takozvani visoki predstavnik, a nedavno smo mogli vidjeti da vrhovni zapovjednik savezničkih snaga NATO-a za Europu i zapovjednik Europskog stožera oružanih snaga SAD-a general Christopher Cavoli najavljuje raspoređivanje dodatnih i jačih vojnih snaga, kako u BiH tako i na Kosovu. A to je nova vrsta psihološkog pritiska, iskoristiti vrijeme ovog globalnog kaosa za svoje ciljeve na Balkanu. Međutim, oni nisu tako jaki i moćni kao nekada, kada je Paddy Ashdown bio u BiH- smatra perišić.

Dr. Stevan Gajić kaže kako sve postaje jasno ako se pažljivo pročita nacrt zakona, ali i pojašnjenje senatora Jeana Shahina, u kojem se navodi kako bi taj čin trebao poslužiti za “izoštravanje alata za sučeljavanje sa zlonamjernim utjecajem, korupcijom i drugim naporima koji pokušavaju potkopati demokratske težnje u regiji”.

Iako se u uvodnom dijelu navodi da bi ovaj zakon trebao “poticati trgovinu i ulaganja između SAD-a i zemalja zapadnog Balkana”, on bi zapravo trebao poslužiti za ubrzanje procesa u borbi protiv srpskog faktora, koji se namjerno dovodi u kontekst navodnog ruskog i kineskog utjecaja. A ono što kažu o “Republici Kosovo” govori sve. A koliko daleko bi mogli biti spremni ići, možda najbolje ilustrira izvješće Ureda direktora nacionalne obavještajne službe, u kojem se upozorava da je regija zapadnog Balkana izložena povećanom riziku od lokaliziranog međuetničkog nasilja 2024. godine. Činjenica da ciljaju BiH i Kosovo kao potencijalne točke nekih novih sukoba pokazuje koliko su daleko spremni ići kako bi ostvarili svoje bolesne ciljeve. “To nije ništa drugo nego klasični kauboj”, rekao je Gajić.

Tko je Jean Shahin

Senatorica Jean Shaheen, koja je sa skupinom svojih kolega sastavila i predložila usvajanje takvog zakona, a također je imenovana pokroviteljem ovog zakona, bila je jedan od najvećih zagovornika uvođenja sankcija vodstvu Republike Srpske, zahtijevajući da zemlje Europske unije učine isto. Bila je jedna od inicijatora zakona o sjećanju na Srebrenicu, ali se također usprotivila ustroju Vlade Crne Gore u kojoj će biti srpskih stranaka. Otvoreno se zalagala da što više zemalja prizna neovisnost Kosova. Zanimljivo je da su je neki mediji prije nekoliko godina optužili da koristi ukrajinski novac za svoju političku kampanju.

- Advertisement -

13 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

13 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Zašto još uvijek nisu deklasificirani tajni dokumenti UK-a o pregovorima s Titom i izručenju ustaša, četnika i domobrana?

U posljednjim desetljećima, povijest Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji i odnosi među tadašnjim saveznicima su bili predmetom mnogih kontroverzi...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -