Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024

Vojni vještak: Izdana naredba za streljanje Muslimana

Must Read

U nastavku iskaza na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, vojni vještak optužbe Richard Butler izjavio je danas da je naredba vrha Vojske Republike Srpske za streljanje tisuća srebreničkih Muslimana bila izdana u noći između 11. i 12. srpnja 1995.

Po Batlerovoj procjeni, koju je donio nakon analize tisuća dokumenata VRS, odluka o streljanju donesena je između dva sastanka u Bratuncu na kojima je Mladić poručio predstavnicima muslimanskog stanovništva iz Srebrenice da mogu “opstati ili nestati”.

Ne precizirajući tko je naređenje izdao, Butler je sugerirao da je to morao biti general Mladić, za koga je kazao da je neposredno na terenu zapovijedao ofanzivom VRS na Srebrenicu.

 

 

“Naređenje da se pobiju zarobljenici izdano je između 11. srpnja 1995. u 22 sata, kada je završen drugi sastanak u hotelu Fontana u Bratuncu i trećeg sastanka, koji je počeo u 10 sati idućeg jutra”, kazao je vojni vještak tužiteljstva, aludirajući na mladićeve susrete s predstavnicima srebreničkih Muslimana i zapovjednikom nizozemskog bataljuna Unprofora Tomom Karemansa.

 

Te sastanke, VRS je snimala, a snimak, na kojem su zabilježene Mladićeve riječi da Muslimani mogu “opstati ili nestati” više puta je puštan u sudnici i uveden među dokaze. Jedan od dokaza da je zapovijed za ubijanje zarobljenih bilo izdano u noći između 11. i 12. srpnja, po Butleru, predstavlja i tajno prisluškivani razgovor koji su sutradan navečer vodili zapovjednik Drinskog korpusa VRS general Radislav Krstić i zapovjednik specijalne policijske jedinice Ljubomir Borovčanin.

 

U to vrijeme, naznačio je stručnjak tužiteljstva, Borovčanin je već znao da su policajci pod njegovom komandom u skladištu u selu Kravica kod Bratunca ubili stotine muslimanskih zarobljenika. Borovčaninovo prisutnost na mjestu zločina dokazano je i filmom koji je snimio beogradski novinar Zoran Petrović-Piroćanac.

 

Unatoč tome, kada ga u presretnutom razgovoru general Krstić pita: “Ima li problema?”, Borovčanin je odgovorio negativno, posvjedočio je Butler, sugerirajući da su obojica znala za naređenje da zarobljenici budu ubijeni.

 

Generala Mladića (70), optužnica tereti za genocid nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca iz Srebrenice u danima pošto je VRS, 11. srpnja 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN. Po optužnici, ubojstvo oko 1.000 Muslimana u Kravici bilo je prvo u nizu organiziranih pogubljenja.

 

Kao dokaz da je Mladić i prije sastanaka sa srebreničkim Muslimanima u hotelu Fontana, odlučio cijelo stanovništvo mora napustiti Srebrenicu, Butler je citirao dokumente o mobilizaciju desetaka autobusa i nabavi tona goriva za evakuaciju i presretnute razgovore samo Mladića. U jednom od tih razgovora, Mladić je 12.srpnja 1995 rekao: “Svi su kapitulirali i sve ćemo ih evakuirati – one koji to hoće i one koji neće”.

 

“Unatoč izjavama VRS, postojalo je naređenje da se svi uklone iz Srebrenice”, prokomentarisao je vojni vještak, naglašavajući da stanovništvo “nije imalo istinski izbor” do da ode.

 

Mladićeva neposredna naredba u osvajanju Srebrenice dokazana je, po Butleru, i mapom ofanzive Krivaja 95, koju je zapovjednik VRS potpisom odobrio, a na kojoj je 12. srpnja 1995. napisao: “Ovo je bilo spski i sada je srpsko”.

 

Osvrćući se na naređenje zamjenika ministra unutarnjih poslova RS Tomislava Kovača od 10. srpnja 1995. da u ofanzivu na Srebrenicu budu uključene i jedinice policije s ratišta oko Trnova, uključujući i elemente MUP Srbije, odnosno Škorpione, Butler je izjavio da nije pronašao nijedan dokument koji bi potvrdio da su pripadnici MUP Srbije bili prebačeni u Srebrenicu. 

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Užas u Daruvaru: Muškarac ubio pet osoba u domu za starije i nemoćne

Petero ljudi ubijeno je danas u Domu za starije i nemoćne osobe u Mažuranićevoj ulici u Daruvaru, javlja mojportal.hr. Kako...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -