Published On: Sub, tra 13th, 2013

Vodeće političke stranke se ‘slažu’ u jednom: BiH je pred kaosom

SARAJEVO – BiH će se naći u kaotičnoj situaciji ako u ovoj godini političari ne dogovore rješenje koje svima omogućava da budu birani u Predsjedništvo i Dom naroda BiH u skladu s presudom “Sejdić i Finci”, pišu Nezavisne novine. Sa ovom ocjenom suglasni su u vodećim političkim strankama nakon što je u četvrtak naveče u Sarajevu Štefan File, europski komesar za proširenje, poručio da je neprovođenjem presude “Sejdić i Finci” zamrznut dalji napredak BiH ka EU. Bh. političari suglasni su da presudu, donesenu prije više od tri godine, moraju provesti i kako bi EU priznala opće izbore u BiH.

“Određeni stranački lideri usmjerili su se na stranačke i etničke interese radi očuvanja i jačanja aranžmana koji su rezervirani za tri konstitutivna naroda, umjesto na izvršenje same presude u slučaju ‘Sejdić i Finci'”, kazao je File.U strankama iz FBiH kažu da dodvoravanje biračima koči postizanje dogovora, da odnosi u ovom entitetu jesu najveća kočnica, ali i da se presuda odnosi na cijelu državu pa ni političari u RS nisu amnestirani odgovornosti.
“Ključ problema je FBiH i to što se SDP i SDA samo deklarativno zalažu za ravnopravnost svih naroda. HDZ BiH u izborima za Predsjedništvo BiH predlaže rješenja dobra za sva tri konstitutivna naroda i za ‘ostale’. Nemoguće je doći do rješenja kad imamo na sceni borbu za bošnjačke glasove”, rekla je u petak Borjana Krišto, potpredsjednica HDZ BiH.
Veso Vegar, član Predsjedništva HDZ 1990, tvrdi da njegova stranka predlaže da provedbom presude bude ukinuta diskriminacija “ostalih”, ali i Bošnjaka i Hrvata u Republici Srpskoj, odnosno Srba u Federaciji BiH.
U SDA i SDP-u odbacuju optužbe da blokiraju dogovor borbom za naklonost Bošnjaka i tvrde da se to može prigovoriti HDZ BiH i HDZ 1990, koje se bore za rješavanje hrvatskog pitanja. Zlatko Lagumdžija, predsjednik SDP-a, izjavio je da su protiv izbora u BiH 2014. samo oni kojima je osobni interes ispred interesa građana.
“Morate biti zločinac prema vlastitom narodu i zemlji da biste svoju borbu za opstanak na vlasti podredili interesima zemlje”, rekao je on, odgovarajući na pitanje o mogućem odgađanju izbora. Lagumdžija je dodao da očekuje da BiH provede odluku “Sejdić i Finci” i riješi pitanje raspodjele vojne imovine, čime bi ispunila većinu uvjeta za nastavak integracija. “Ima ljudi kojima odgovara postojeće stanje. Oni su prije rata bili nitko i ništa, a sada su sve i svašta”, zaključio je on.
“Ovo nije pitanje Bošnjaka i Hrvata, ovo je pitanje budućnosti cijele BiH i hoće li ona biti država u kojoj će se i dalje kršiti ljudska prava građana kako je Sud u Straosbourgu i ocijenio. SDP je od početka za ukidanje diskriminacije ‘ostalih'”, naglasila je Lidija Korać iz SDP-a.
Šefik Džaferović, potpredsjednik SDA, smatra da je rješenje u pridržavanju presude i dogovaranju načina koji će nacionalnim manjinama omogućiti da budu birane u Predsjedništvo BiH i Dom naroda bh. parlamenta.
Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da je u Federaciji BiH blokada koja ne dozvoljava bilo kakvo kretanje naprijed po tom pitanju. “Mi smo jasno izašli sa prijedlogom za Republiku Srpsku koji podrazumijeva način promjene Ustava za Srpsku”, podsjetio je Dodik, dodavši da se RS ne bavi pitanjima Federacije. Istaknuvši da angažman europskog komesara doživljava pozitivno, on je ponovio da je sav problem u Federaciji, koja ne dozvoljava bilo kakvo napredovanje na tom planu, što je još jedan od razloga zašto RS ima permanentne gubitke.
Igor Radojičić, predsjednik parlamenta RS, smatra da su šanse za postizanje sporazuma o provođenju odluke “Sejdić i Finci” sada manje nego do jučer, jer još nije usaglašeno niz pitanja. Ako do ljeta ne bude postignut dogovor, Radojičić kaže da će naredne dvije godine biti definitivno izgubljene za europske integracije, uz dosta upitne izbore 2014. godine.
Patrick Moon, veleposlanik SAD u BiH, ocijenio je da su politički lideri u BiH, koji nisu uspjeli dogovoriti provođenje odluke “Sejdić i Finci”, pokazali da su stavili svoje interese iznad interesa građana.
Dušanka Majkić, član Izvršnog odbora SNSD-a, ključnom kočnicom smatra odnose između Bošnjaka i Hrvata i ne vidi naznake skorog dogovora.
Nepostizanjem dogovora o presudi bh. lideri jasno su pokazali da im ne odgovara pridruživanje BiH EU, smatra Žarko Papić, direktor nevladine organizacije Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare