Published On: Čet, tra 4th, 2013

VLASI: Od Kosova hoće da naprave Republiku Srpske

SARAJEVO – Savjetnik kosovskog premijera Azem Vlasi ocijenio je da je, nakon osme runde pregovora Beograda i Prištine u Bruxellesu, situacija na sjeveru Kosova “napeta i konfuzna” iz koje bi se, kako navodi, mogli izroditi ekscesi i nemiri.
Vlasi smatra da Srbija “mora početi mijenja mišljenje i stavove” u vezi s rješenjem kosovskog pitanja.
“Ili će Srbija promijeniti stav glede svojih nerealnih zahtjeva o sjeveru Kosova ili će stvari ostati kao što su bile”, rekao je Vlasi agenciji Anadolija.
On tvrdi da se Prištini ne žuri da normalizira odnose s Beogradu, a posebno, kako kaže, na štetu Kosova.
“Srbiji se jako žuri na njenom europskom putu. Prema tome, strana koja treba da promijeni svoje stavove je Srbija, a ne Kosovo ‘”, smatra Vlasi, inače nekadašnji prvi omladinac Titove Jugoslavije.
Vlasi kaže da Srbija treba da shvati da je “Kosovo država”, prema kojoj se ne može odnositi s potcjenjivanjem.
” Treba u Srbiji shvatiti da nijedna vlast ne može se miješa u unutarnja pitanja Kosova, pa ni na sjeveru gdje imamo tri male općine sa srpskom većinom”, kazao je Vlasi.
Prema njegovim riječima, jučer je u Bruxellesu trebalo da se postigne neka suglasnost kosovske i srpske strane o zajednici općina sa srpskom većinom na Kosovu, ali je, kako kaže, stvar zapela oko ključnog pitanja.
On tvrdi da Priština nikada neće prihvatiti da se na sjeveru Kosova prenesu i neke ključne državne ingerencije kao što su policija i sudstvo.
” To znači izvlačenje iz unutarnjeg poretka Kosova. To je neprihvatljivo! Na mala vrata iz Srbije hoće da se provuče klica nečeg što je Republika Srpska u Bosni. To bi potpuno učinilo nefunkcionalnom državu Kosovo. To apsolutno na Kosovu nitko, ni ovaj premijer, niti neki drugi, nema ovlasti i pravo da prihvati “, rekao je Vlasi.
Upitan postoji li mogućnost da se u rješavanje pitanja Kosova direktnije uplete američka administracija, Vlasi kaže da “tko god da se uključi u dijalog, kosovska pozicija neće biti promijenjena”.
Iz Amerike, Bruxellesa, važnijih članica EU, kao što su Njemačka i druge države, imamo podršku da se one takozvane paralelne, dakle nelegalne institucije na sjeveru Kosova, a koje podržava Srbija, ukinu, da se prošire ustavne nadležnosti Kosova i na taj dio i da se uspostave neke forme suradnje i organiziranja, rekao je Vlasi.
On smatra da to može biti, kako kaže, zove i zajednica općina sa srpskom većinom, ali kao oblik suradnje i interesnih povezivanja, a ne sa zakonodavnim i izvršnim ovlastima.