Published On: Mon, Oct 5th, 2015

Više Šveđana otišlo u IS nego u Hitlerov SS, kada se vrate postaju »zvijezde«

Švedska sigurnosna služba SAPO objavila je informaciju da je u posljednjih tri godine 300 švedskih državljana otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružilo ekstremističkim organizacijama, piše The Local.
“To je jako velik broj. Ako usporedite, na primjer, u Drugom svjetskom ratu samo 180 Šveđana pridružilo se SS-u “, kaže Hans Brun, istraživač antiterorističkog odjela na Kings College u Londonu za švedsku agenciju TT.
“U usporedbi i sa sličnim zemljama, neproporcionalno velik broj ljudi je otputovalo iz Švedske ‘, složio se s Voditelj SAPO-a, Anders Thornberg.
On pojašnjava kako u Švedskoj postoji nasilno islamističko okruženje koje potiče ljude na odlazak.Srce te skupine čini 200-tinjak osoba koje pružaju logističku i financijsku potporu.
“Nikad se nismo susreli s ničim takvim. Prije Sirije i ISIS-a imali smo možda 40 ‘putnika’ u Jemen, Afganistan, Pakistan i druge zemlje. Tada smo još to mogli pratiti. Sada imamo 300 u tri godine “, kaže Thorenberg.
SAPO ima i listu 115 švedskih državljana koji su se vratili.
“Ne mislimo da imamo listu 115 potencijalnih terorista, ali oni koji se vrate kući su nekad tretirani poput rock zvijezda i postaju uzori za mlade ljude. Suočeni smo s povijesnim izazovom ‘, kaže šef SAPO-a. Dodaje kako su među njima jedan ili dva terorista s kojima se obavještajci ‘moraju obračunati’.
(croexpress.eu)