Published On: Čet, stu 8th, 2012

VIŠE NEMA RAZLOGA DA INZKO DRŽI LIJANOVIĆA U VLASTI: Hypo Bank se trajno povlači iz BIH

Hypo je 2008. godine ušla u velike financijske probleme. Jučer je po prvo puta otkriveno da su tada   dobili državnu pomoć Austrije. Austrijska vlada ih je dokapitalizirala pod uvjetom da se do 2013. godine taj novac vrati. Budući da Hypo novac nije vraćao pristupilo se rezervnim opcijama. Austrija u BIH ima Inzka. Inzko je u BIH alfa i omega.  Lijanovići su dužnici te austrijske banke. Inzko u vlast instalira Lijanoviće a oni mu preko kriminalnog sustava poticaja izvlače novce od svih građana FBIH ( i onih koji Austriji i Hypo banci ne duguju ništa) i tako saniraju Hypo Banku. Zbog toga nedavno i službeni Beč odlikuje Inzka, kojeg je samo prije godinu dana kritizirao kao slovenskog nacionalistu u Koruškoj. Dakle, nakon što je OHR u HercegBosni, klasičnom bankarskom tehnikom pače  tenkovima uništio dotadašnju zadnju banku u BIH u domaćem vlasništvu, i tako osigurao prostor austrijskim bankama emisar financijskog kolonijalnog kapitala, Valentin Inzko,  političkim udarom na prava koja bi morao štititio , u vlast instalira Lijanoviće, kako bi im olakšao ono što jedino i znaju raditi. Krasti. Na šta spade veliki dejtonski dokument. Na Jerku i na Inzka.

Inače, javna stvar u Širokom, gaf  je koji je svojevremeno pijan izjavio jedan od “apolitičnih” Lijanovića, kazavši kako se on ne zamara preslagivanjima vlasti,  jer je svjestan da uz ovu il onu kombinaciju NSRZB mora biti u vlasti. Kad su ga mještani pitali kako to misli pojasnio relaciju Hypo bank – Dužnici sa Trna – Inzko.

Najzanimljivije je što Inzko ima potpune ovlasti za provoditi ovakvu vrstu kriminala. BH policija ne može mu ništa, dok je pitanje može li mu išta i jedan Interpol uopće?

______________________________

Hypo banka odlazi s Balkana. Kako je potvrđeno iz više izvora, Hypo Alpe-Adria-Bank International prodaje svoje banke na području bivše Jugoslavije i za taj posao je već unajmila Deutsche Bank. Kako je potvrđeno, Hypo grupa je u utorak i službeno započela prikupljati ponude za prodaju poslovanja u jugoistočnoj Europi. Novog kupca koji će od Republike Austrije preuzeti dio grupe traži se za poslovanje u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji i Crnoj Gori. Riječ je o tržištu sa 20 milijuna ljudi. Ponude će se prikupljati do 7. prosinca ove godine.

U razgovoru za agenciju Anadolija (AA) ugledni hrvatski ekonomski analitičar Damir Novotny komentira zašto se Hypo povlači sa Balkana.

Hypo je 2008. godine ušla u velike financijske probleme. Oni su dobili državnu pomoć Austrije. Austrijska vlada ih je dokapitalizirala pod uvjetom da se do 2013. godine taj novac vrati. Oni sada moraju prodati svoje poslovnice na ovim prostorima, to jeste odlučili su da prodaju svoje banke izvan Austrije. Nude to ruskim i turskim bankama, te međunarodnim bankama. Najvjerojatniji investitori, odnosno kupci tih banaka su Rusi, koji su već kupili poslovnice Volksbank, te turske grupacije koje su pokazale interes za investiranje u ovdašnji bankarski sektor. U Hrvatskoj su dvije bankarske institucije prodate turskom kapitalu, pa je moguće da će tu biti interesa i za dalje ulaganje“, kazao je Novotny za agenciju Anadolija.

Na pitanje da li bi moglo biti posljedica po građane regije zbog povlačenja Hypo banke, Novotny odgovara je “sve pod kontrolom”.

“Suprotno tome, ja mislim da će to biti dobro za građane jer će doći ruski ili turski kapital. Inače, turske banke su se pokazale vrlo solidnom u međuvremenu. Banka u Slavonskom Brodu je prodana turskoj grupaciji, kao i banka u Šibeniku. Može se govoriti o pozitivnim iskustvima kod takovih transakcija”, istaknuo je Novotny.

Prof. dr. Vjekoslav Domljan, ekonomski analitičar i profesor na ekonomskim fakultetima u Sarajevu i Mostaru podsjeća da je Hypo banka u BiH na trećoj poziciji po snazi.

Nije isključeno da dođe kapital iz Rusije, Turske ili neke druge zemlje, što možda neće mnogo utjecati na stanovništvo i gospodarstvo. Moguće je da dođe konzervativnija banka koja se neće upuštati u, primjerice, poslove s nekretninama. S druge strane, moguće će i da dođe agresivnija banka”, istaknuo je Domljan.

Čelnik Hypo grupe Gottwald Kranebitter ranije je otkrio da su za Hypo potencijalno zainteresirane banke iz Europe, Turske, Rusije i jugoistočne Azije, kao i “financijski ulagači”.

Kako piše hrvatski “Poslovni dnevnik”, premda je inicijalno bilo zamišljeno da se prodaja svih pet tržišta odradi “u komadu”, što će se i preferirati, u Austriji su nakon razgovora s potencijalnim ulagačima, ipak, otvorenom ostavili mogućnost iskazivanja interesa za pojedine dijelove, a o pobjedniku će presuditi visina ponude.

Hypo grupa je u prošloj godini imala 59,1 milijuna eura konsolidirane dobiti. Tijekom 2010. godine gubitak banke je premašio milijardu eura, a 2009. godine je dosegnuo 1,58 milijardi eura.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare