Dodik traži ukidanje OHR-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je još jedan izvještaj uime tog bh. entiteta generalnom tajniku UN-a, članicama Vijeća sigurnosti, te veleposlanicima i dužnosnicima EU-a, Rusije, SAD-a i drugih zemalja, međunarodnih organizacija i institucija.

Izvještaj je prihvatila i Vlada RS-a na posebnoj sjednici, a taj dokument od skoro 50 stranica objavljen je na portalima predsjednika i vlade RS-a.

Dodik u izvještaju ponovo poziva na ukidanje Ureda visokog predstavnika u BiH, te ga optužuje da “hendikepira uobičajeni proces izgradnje političkog konsenzusa koji postoji u demokratskim državama koje upravljaju same sobom”.

Između ostalog, entitetski predsjednik navodi da “nakon brzog napretka u prvih pet mjeseci 2012. i ljetnog zastoja zbog raskola između dvije najveće bošnjačke stranke, rukovoditelji BiH se ponovo dogovaraju o daljem napredovanju BiH“.

On izražava spremnost RS-a da nastavi da radi u duhu suradnje da bi pružila pomoć u rješavanju hitnih pitanja u BiH, koja obuhvaćaju i provođenje odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH”.

RS će nastaviti i da se zauzima za reforme da bi se osigurala efikasnost i odgovornost organa BiH, kao i njihovo poštovanje Ustava BiH. Kroz strukturirani dijalog EU-a o pravosuđu, Republika Srpska radi na reformi pravosudnog sistema BiH čiji je cilj njegovo usklađivanje s evropskim standardima i Ustavom’‘, naveo je predsjednik RS-a.

Dodik u popratnom pismu navodi da, osim toga, taj bh. entitet inzistira na ravnopravnom tretmanu žrtava ratnih zločina, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

Osmi izvještaj RS-a, koji se odnosi na razdoblje svibanj-listopad ove godine, donosi i pregled kretanja u periodu od sedmog izvještaja do danas i stanovišta Vlade RS-a o ključnim pitanjima koja se nalaze pred BiH.

Iznosi se i stav o potrebi usvajanja reforme institucija BiH radi usuglašavanja s Ustavom i omogućavanja političkog i ekonomskog napretka.

Također, navedene su i neke očigledne prednosti decentraliziranog dejtonskog sustava, uključujući činjenicu da on ograničava utjecaj političke paralize na nivou BiH.

Decentralizirana struktura BiH, također, omogućava RS-u da nastavi da korača u pravcu reforme svoje privrede i polaže temelj trajnog prosperiteta. Nažalost, odlukama visokog predstavnika na neustavan način je prenesen veliki broj nadležnosti s entiteta na agencije na nivou BiH. Tijela na nivou BiH često karakterizira neefikasnost i zloupotreba ovlasti’‘, ponavlja se u ovom u dokumentu.

Tvrdi se i da mehanizam imenovanja i disciplinskog gonjenja sudaca i tužitelja mora biti promijenjen da bi funkcionirao efikasnije i zadovoljio međunarodne i europske standarde.

Pored toga, Sud BiH treba da bude zamijenjen institucijom koja zadovoljava uvjete iz Ustava BiH i europske standarde”, stoji u ovom izvještaju.

Poseban dio izvještaja bavi se potrebom da se zatvori Ured visokog predstavnika (OHR), koja se optužuje da “već dugo koči politički i ekonomski razvoj BiH“.

RS i dalje poziva na ukidanje kontraproduktivne uloge visokog predstavnika u BiH, a posebno njegovih očigledno nezakonitih “Bonskih ovlasti”, te moli Savjet sigurnosti da, s obzirom na 17 godina mira i stabilnosti u BiH, izbjegava pozivanje na poglavlje sedam Povelje UN-a, koje se tiče djelovanja u slučaju prijetnje miru, narušavanja mira i čina agresije”, stoji, između ostalog, u ovom dokumentu.

more recommended stories