Published On: Sri, stu 28th, 2018

MESIĆEVA REČENICA KOJU SARAJEVO KRIJE: “Bošnjačka država znači Islamska država i znači fundamentalistički islamistički režim”

Jedan od razloga zbog kojeg su Bošnjaci, kada pravdaju svoje političko nasilje nad Hrvatima, rečenica zbog koje su navodno kaznili Čovića, iako na to pravo nemaju, bio je i taj što je HDZ kako u RH tako i u BIH govorio o problemu povratka Bošnjaka ISIL-ovaca sa Sirijskog ratišta. Nejasno je zašto je to problem kada i sami sarajevski mediji o tome pišu a Tužilaštva presuđju. No kako bi digli narod protiv Hrvata fundamentalistički agitatori pisali su kako Čović Bošnjake naziva ISIL-ovcima. Iako on to nikada nije rekao. Zašto ih nikada nije tužio, posebno Suljagića koji je autor te laži,  treba pitati Čovića.

No upravo to što pakuju Čoviću 2015-e u Sloveniji izgovorio je upravo  bošnjački miljenik Mesić u razgovoru za slovenski Siol.net.

Izgleda da Bošnjaštvo oprašta svima sve ako si za bošnjački nacionalizam. I Mesiću, i Jadranki i Zubaku.  Nisu Mesiću dakle  oprostili samo veličanje  Ante Pavelića, Handžar divizije i Jasenovca nego i nazivanje Bošnjaka fundamentalistima. A možda i ne trebaju. S obzirom da postotak od 71% vojno aktivnih Bošnjaka u drugom svjetskom ratu je bio na strani sila osovine. Ili je fašizam to napisati?

Možda je fašizam napisati i da su neki odlikovani pripadnici Armije BIH , odlikovani zlatnim ljiljanima, sudjelovali u napadu na WTC? Možda je fašizam pisati ono što bošnjački mediji šute?  A antifašizam je šutjeti o onome o čemu Sarajevo šuti? Nijesmo znali. Trebali ste odmah reći.

Vratimo se na temu. Evo što zapravo o Bošnjacima misli Mesić:

Po Mesićevu bi mišljenju raspad BiH (temu raspada Mesić sam uvodi u intervew) izazvao nestabilnost u regiji, pa bi po novom ustavu BiH trebala biti država građana koja bi zaštitu konstitutivnih naroda štitila preko drugog doma parlamenta.

“Bosna i Hercegovina mora početi djelovati kao država jer sad su tamo i oni koji bi je htjeli razbiti“, kaže Mesić, te dodaje da bi raspad BiH i njena podjela doveli do stvaranja “islamske državice u neprijateljskom okruženju“.

A takva bi se državica mogla održati samo uz pomoć fundamentalističkih islamističkih režima. To je situacija koju ne želi nitko, kazao je Mesić u razgovoru za slovenski portal Siol.net.

Ova rečenica  morala bi uvrijediti Bošnjake. Deset puta više nego iti jedna rečenica nekog hrvatskog političara u BIH I morali bi Mesića proglasiti nepoželjnim. No neće ih uvrijediti. Zašto. Zato što se koriste posebnom medijskom doktrinom. Prijatelje i ucijenjene držiš uz sebe. Onome kome otimaš prava otimaš ih tako da ga prvo dehumaniziraš, ekstenzivnim tumačenjem neke rečenice. Potom svoju majorizaciju, svoj šovinizam i nacionalizam proglašavaš univerzalnom vrijednošću. Kozomopolitizmom. Vole to čuti i u OHR-u. I u stranim ambasadama. Gdje se vole praviti plaho neupućeni.

Prema Mesićevoj rečenici kada bi svi Srbi i Hrvati napustili BIH, vlada u Sarajevu isti dan bi proglasila kalifat. Hrvatski sabor donio bi odluku da se osjeća neprijateljski nastrojen prema Bošnjacima a isto bi učinio Parlament Srbije i Crne Gore? Mesićeva horor logika međunacioalnih odnosa u regiji izgleda da je još u 40-im godinama prošlog stoljeća.

Ovo nije prvi put da Mesić vrijeđa Bošnjake u BIH.

Svaki puta kada bi sudjelovao na nekom okruglom stolu na kojem bi se govorilo o formiranju dominantno bošnjačkog entiteta u BIH Mesić je prijetio da bi takav entitet isti tren zastranio u kalifat. Zašto to trvdi na tajnim skupovima dok javno među njima priča kako ih smatra najgrađanskijima i najtolerantnijim narodom u BIH još uvijek nije jasno.

Jedino što je jasno jeste da je Mesić kao treći čovjek u zemlji u doba hrvatskobošnjačkog sukoba zasigurno bio jedan od kandidata za Haaški sud kao suučesnik u tom procesima. Nije otišao iz istog razloga iz kojeg nije u Haag otišao Zubak. Postao je prekooperativan. Nakon što je počinio kazneno djelo veleizdaje zemlje prepustiviši arhiv stranim agenturama i novinarima Mesić je dugo godina funkcionirao kao sarajevski lobist u Zagrebu.

Otkud ovaj nagli izlijev mržnje prema Bošnjacima? Je li period ucjene istekao? Na to će nam odgovore dati Bujance i Banac. Oni ionako sve znaju. A što ne znaju isto znaju.

 

No ne. Mesić je i danas miljenik Čaršije.

Ovim tekstom dokazana je lažna emocija Čaršije. I laž kod pravdanja Čaršije zašto su Hrvate potisnuli.

Ne treba Čaršija nama pojašnjavati zašto nas preglasava i zašto nas mrzi. Mržnja počesto nema uopće objašnjiv uzrok.

Moderna bošnjačka nacionalna borba održava se na mržnji prema drugima .Bošnjak je negacija Hrvata i negacija Srbina.

Bošnjačke elite , političke, žive tako što Bošnjake ili iseljavaju ili drže u strahu od komšiluka. Komšićlukom. Shvatio je Jergović. Shvatit će i drugi.

Shvaća i Mesić. Samo je dio tima. I dobro mu je.

Napomena: Mesić je ovu rečenicu izjavio u Sloveniji, u prosincu 2015-e.

 

(Hina l Poskok.info)

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare