VIKTOR ORBAN: Era multikulturalizma je završila

Era multikulturalizma je završila i Mađarsku treba poštedjeti njegovih učinaka po svaku cijenu, izjavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban.

Već poznat po snažnom protivljenju imigraciji, Orban je za dnevni list Napi Gazdasag rekao da se različite vjere i kulture ne bi trebale miješati na “masovnoj razini”.

“Multikulturalizam znači koegzistenciju islama, azijskih religija i kršćanstva. Mi ćemo učiniti sve da Mađarsku poštedimo toga. Mi izražavamo dobrodošlicu nekršćanskim investitorima, umjetnicima, znanstvenicima, ali ne želimo miješanje na masovnoj razini,” rekao je.

Reuters piše da je zaoštravanje retorike dijelom uvjetovano posljednjim anketama u kojima sve veću podršku uživa protuimigrantska stranka Jobbik.

Orban je sredinom svibnja kritizirao prijedlog Europske unije o uvođenju nacionalnih kvota za prihvat izbjeglica rekavši da on “graniči s ludošću”, a u današnjem intervjuu Jobbik nazvao “opasnom strankom” koja postojano “mami narod intelektualnom kapitulacijom prema najjednostavnijim rješenjima”.