Published On: Fri, Feb 24th, 2017

VIDEO Ovo je HNS-ov prijedlog transformacije javnog RTV sustava

Glavno vijeće Hrvatskog Narodnog Sabora BiH danas je u Mostaru predstavio svoj prijedlog transforamcije Javnog RTV sustava u BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Prijedlog transformcije RTV sustava u BiH predstavili su predstojnik Odjela za medije i informiranje Glavnog vijeća HNS BiH Ivan Vukoja, sveučilišni profesor Ilija Musa i predsjedavjuća Kluba Hrvata u Domu naroda parlamenta BiH Ljilja Zovko. Opširnije u video prilogu:

Koncept i model javnog RTV sustava, navode iz HNS, moraju biti usklađeni s načelom konsitutivnosti naroda. Također, nužna je cjelovita transformacija Javnog RTV sustava Bosne i Hercegovine.

Postojeći Zakon o Javnom RTV sustavu, odnosno ustroj i organizacija Javnog RTV sustava BiH, kažu iz HNS, nije sukladan međunarodnim demokratskim standardima jer je nametnut pravnim i političkim nasiljem.

Postojeći model Javnog RTV sustava hrvatska javnost u BiH, jedna od specifičnih javnosti kojoj bi trebao biti namijenjen, ne prihvaća kao svoj i smatra ga iznimno štetnim po vlastiti, nacionalni, kulturni i politički identitet i integritet.

Osnovni model Glavnog vijeća HNS-a BiH napravljen u skladu s temeljnim i natkrovljujućim načelom Ustava BiH, načelom konstitutivnosti naroda te društvenom i političkom stvarnošću zemlje. Stoga, okviru ovako formatiranog Javnog RTV sustava BiH jedan bi servis bio prilagođen svim građanima kao državljanima BiH, a po jedan servis bi emitirao program u pravilu na jeziku jednog od konstitutivnih naroda.

U praksi to bi izgledalo ovako: 

BHRT 1 — Javni servis u okviru BHRT-a sa sjedištem u Sarajevu.

Program se emitira na jezicima sva tri konstitutivna naroda, obuhvaća programske sadržaje namijenjene najširoj publici, svim javnostima i svim građanima u Bosni Hercegovini, uključuje programe od općeg značaja za sve građane-državljane (Olimpijske igre, svjetska i europska prvenstva u različitim sportovima, sportske, zabavne i kulturne manifestacije međunarodnog značaja). Programski sadržaji ovog servisa afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni i politič­ki identitet svih građana BiH kao pripadnika zajedničkog društva i jedinstvene države te taj identitet čine prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru te afirmiraju društvena i politička prava svih građana kao državljana BiH.

2. BHRT B — Javni RTV servis sa sjedištem u Sarajevu.

Program se emitira u pravilu na bosanskom jeziku i s programskim sadržajima koji afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Bošnjaka u BiH i čine ga prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru te afirmiraju društvena i politička prava Bošnjaka kao konstitutivnog naroda.

3. BHRT S — Javni RTV servis sa sjedištem u Banjaluci.

Program se emitira u pravilu na srpskom jeziku i s programskim sadržajima koji afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Srba u BiH i čine ga prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru te afirmiraju društvena i politička prava Srba kao konstitutivnog naroda.

4. BHRT H —Javni RTV servis sa sjedištem u Mostaru.

Program se emitira u pravilu na hrvatskom jeziku i s programskim sadržajima koji afirmativno konotiraju i reproduciraju društveni, nacionalni i kulturni identitet Hrvata u BiH i čine ga prisutnim, vidljivim i prepoznatljivim u bosanskohercegovačkom pluralnom javnom i medijskom prostoru te afirmiraju društvena i politička prava Hrvata kao konstitutivnog naroda.

Primjera radi, struktura programa koji bi se emitirao iz Programskog centra u Mostaru, kao Javnog RTV servisa koji program emitira u pravilu na hrvatskom jeziku emitirao bi 60% programa na hrvatskom jeziku (vlastita ili vanjska produkcija), program preuzet/kupljen od BHRT 1 na bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku ili njihovoj kombinaciji — 10 %, program preuzet/kupljen od BHRT B na bosanskom jeziku, ili vlastita produkcija na bosanskom jeziku — 10 %, program preuzet/kupljen od BHRT S na srpskom jeziku, ili vlastita produkcija na srpskom jeziku — 10 % i program preuzet/kupljen od vanjske, privatne produkcije na bosanskom, srpskom ili hrvatskom jeziku — 10 %.

Uplata RTV pristojbe vršila bi se na posebne račune koje bi isključivo za tu potrebu imao svaki javni RTV servis. Svim bi računima administrirala Zajednička služba naplate u okviru BHRT 1 koja bi prikupljena sredstva automatizmom dijelila u opisanom omjeru – 30 % BHRT : 30 % BHRT B : 25 % BHRT S : 15 % BHRT H.

Zajednička služba naplate u okviru BHRT 1 bi također prikupljala i distribuirala prihode od distribucije dobara i usluga na globalnoj razini, a sredstva dobivena iz komercijalnih izvora ostajala bi u 100 % iznosu javnom servisu koji ih ostvari.

Na ovom linku možete pronaći kompletan Model održivog javnog RTV sustava BiH sukladan temeljnom i natrkrovljujućem načelu Ustava BiH, načelu konstituttivnosti naroda./HMS/