Published On: Wed, Apr 17th, 2019

FAKENEWS: Ultrasi nisu vikali: „Gdje ste, balije, iziđite“

14.4. Avaz je objavio:

 

Grupa od tridesetak huligana u 6:30 sati upala je u Stari grad te su se uz povike: „Gdje ste, balije, iziđite“, kako nam je to rečeno na licu mjesta, zaputili prema Starom mostu, usput prevrćući stolove ispred ugostiteljskih objekata i žardinijere.

Odmah je na lice mjesta pozvana policija, nakon čega su se huligani brzo razbježali.

Kako nam je rečeno, radilo se o pripadnicima navijačke grupe „Ultrasi“.

Avazova vijest prenešena je potom na mnoštvu portala te je poslužila za masovno širenje mržnje.

Avazov novinar mogao je izmisliti vijest, ili pak prenijeti izmišljenu tvrdnju bilo kojeg stanara ulice u kojoj je navodno bio. Navijačkoj skupini može se staviti bilo kakva rečenica u usta. I prije smo iz Mostara imali slučajeve imputacije cijelih rečenica. Pa i cijelih izmišljenih događaja.

Ono što Avazov novinar sigurno nije uradio je sljedeće: Nije potvrdio istinitost ove tvrdnje, niti u policiji, niti među navijačkom udrugom, a posljedica prenošenja ovakvog govora mržnje samo je podizanje novih razina nacinalizama po socijalnim BH mrežama.

Na naš upit nekolicini navijača je li im poznato da se ovo dogodilo odgovoreno nam je da zasigurno nije. I da se radi o notornoj laži.

“Bili smo na mostu, pjevali smo navijačke pjesme, pili smo pivo, galamili jesmo preko mjere no nitko nije koristio te povike”.

Tvrdnja protiv tvrdnje. I vijest je već upitna.

Saznajemo potom i kako je među huliganima bilo navijača iz Vinkovaca, te kako policija uopće nije privodila u Starom gradu navijače, nego su ih tražili u prostorijama udruge. Dakle na zapadnoj strani grada. Što dodatno baca sumnju na kompletnu istinitost Avazovih tvrdnji.

I umjesto da Avaz pohvali činjenicu da se  Mostar ujedinjuje, i da čak i  navijači , kao radikalniji dio društva, kolaju slobodno na obe strane grada, iz svega je isčupao tek nacionalističku prijetnju, koja im je navodno rečena na licu mjesta , ne navodeći tko im je pri tome izvor . Tko je famozni šaptač s lica mjesta. Avazu on nije rekao, niti mu je rekla. Avazu je rečeno. Dakle izvor je srednjeg roda.

Kako je moguće da se Avazov novinar zatekao na licu mjesta u 6:30 ujutro u Starom gradu?

Ili je OGSG – Odgovorni Građanin Starog Grada čekao čak  do 11 sati novinara Avaza kako bi mu na licu mjesta rekao što je 100% čuo?

Inače prije par godina bilo je nezamislivo da navijači Veleža idu na Zapadnu stranu, a navijači Zrinjskog na Istočnu.

Danas kada to postaje normalno, i kada se navijački okršaji vraćaju u nekakav dogovoreni kodeks ponašanja – pri kojem se točno zna, kada, gdje i kako nešto smiješ činiti,  izgleda da je nekima cilj zaustaviti tu normalizaciju i smanjenje tenzija.

A od Mostara nastavljati graditi grad slučaj. Iako Mostar od sebe gradi grad.

Poskok.info