Četvrtak, 18 srpnja, 2024

VESNA PUSIĆ: RS treba odustati od referenduma

Must Read
“Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje jer to za posljedicu ima de facto dovođenje u pitanje ustava BiH i svega drugoga što je Dayton sa sobom donio”, rekla je Pusić.

Vodstvo Srba u BiH treba odustati od referenduma koji bi doveo u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva na državnoj razini jer bi to dovelo u pitanje ustav BiH, a umjesto toga pozornost se treba usmjeriti prema europskoj agendi, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Ministrica Pusić sudjeluje u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a na kojem će jedna od tema, pod točkom razno, biti i Bosna i Hercegovina. 

“Mislim da idemo prema tome da se nekako dogovori odustajanje od te ideje jer to za posljedicu ima de facto dovođenje u pitanje ustava BiH i svega drugoga što je Dayton sa sobom donio. Fokus treba biti na tome da BiH i Republika Srpska potpišu sporazum o početku provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, tako da se s tim može krenuti. To je ključno i o tome će se razgovorati, a naravno i o toj ideji za referendum, gdje ja ne vidim drugog rješenja nego da se pažnja na neki način usmjeri na druge stvari i da se od toga odustane”, rekla je Pusić.

Prošli tjedan je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o raspisivanju referenduma kojim bi se dovelo u pitanje postojanje Suda i Tužiteljstva BiH, ali i sve odluke visokih predstavnika međunarodne zajednice u BiH u proteklih dvadeset godina.

Ministrica Pusić je dodala kako nitko nije ni očekivao da će stvari u BiH teći glatko i bez otpora i da ne treba odustajati već kod prve prepreke, poput ove najave referenduma.

“Ovakve stvari treba rješavati dogovorima i razgovorima, uklanjati ih i ići naprijed prema europskom usmjerenju. Ne treba bacati koplje u trnje kod svake prepreke, kada bismo to radili nikamo ne bismo stigli”, rekla je Pusić.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

BANJALUKA - Zbog vrtoglavog skoka cijena stanova i struje, stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -