VEČERNJI LIST OŠTRO PO SARAJEVU: Čak niti Partizansko se ne može obnoviti bez namještanja natječaja…

Na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru danas će se obilježiti Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, a ovaj događaj ponovno je poslužio za političku promociju dijela bošnjačkih stranaka i nevladinih organizacija. A u pozadini svega stoji korištenje federalnih i državnih fondova za financiranje odabranih stranačkih kompanija, piše Večernji list BiH.

Naime, prema najavi, na obilježavanju će na spomen rušenja nacističke Njemačke i pobjede nad fašizmom biti brojna izaslanstva, a među njima je i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji figurira kao najvažniji kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, uz Sebiju Izetbegović.

U privatne džepove

S njima se očekuje i dolazak predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića, te bošnjačkih članova Vlade, koji će danas zasjedati u gradu na Neretvi. No, hrvatski ministri su odlučili bojkotirati ovaj događaj upravo zbog presedana i krajnje mutnih dodjela poslova kompanijama koje danima izvore radove na velebnom spomen-kompleksu kojega je izgradio glasoviti beogradski arhitekt Bogdan Bogdanović, piše Večernji list BiH.

Naime, spomen-obilježje Partizansko groblje je uvršteno kao nacionalni spomenik BiH, te stoga nadležnost za njegovo održavanje imaju vlasti federacije BiH. I upravo je preko Centra za mir, za koji se ne zna kakvu ulogu može imati, osim tek interesa, pokrenuta je cijela akcija. No, sporno je, međutim, što je s federalne razine, no ipak od nepoznatoga izvora, obećan novac za obavljene poslove s kompanijama koje su danima radile na revitalizaciji oskvrnutog partizanskog obilježja s natpisima bivšeg ustaškog režima NDH, zatim nacizma te su popravljene polomljene brojne ploče na kojima su bila imena poginulih partizana.

Stiže inspekcija

Ni s jednom od kompanija koje su radile ovaj posao nije potpisan ugovor, što se moralo provesti preko Agencije grada Mostara, a sumnja se kako je novac preusmjeren na račun jedne mostarske bošnjačke nevladine organizacije, koja stalno pokušava ispričati crno-bijelu priču o Hrvatima kao fašistima te Bošnjacima kao antifašistima. Kako se doznaje, zbog toga će sljedećih dana biti poslane inspekcije koje će utvrditi kako su dodijeljeni poslovi. Ovo okupljanje dolazi samo nekoliko dana nakon nekoliko istupa bošnjačkih uglednika s ratnohuškačkim porukama. /HMS/