Published On: Tue, Jun 28th, 2016

Uvjeti za zatvorenike u Bileći bili su užasni

Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Tužiteljstva BiH je rekao da ga je optuženi Boris Bošnjak tukao.

Mirsad Kljako je izjavio da je živio u Nevesinju kada ga je 19. lipnja 1992. godine uhitila policija. Odveden je u zatvor koji je bio u sklopu zgrade policije i, kako je kazao, nakon tri dana je s grupom civila odveden u vojarnu u Bileći.

“U Bileću dolazimo, čeka nas špalir – s obje strane stoje rezervisti i mi moramo proći kroz špalir, oni nas udaraju šakama, nogama i govore: ‘Ubiti ustaše, ubiti balije…’ Dolazimo u zgradu neku. Idemo u prostoriju. Tu je bilo ljudi, zarobljenih. Okrenuli nas licem prema zidu i rekli da dignemo ruke. Ispitivali nas, tko smo, šta smo… Poslije sam saznao da bi taj glas trebao biti Boris Bošnjak koji nas je ispitivao”, ispričao je svjedok.

On je kazao da je u prostoriji vidio masu ljudi golih do pasa, kako sjede s glavama prema dolje. Dodao je da ne zna koliko je stražara bilo, ali da su s vodnikom Bošnjakom uvijek dolazila dva stražara.

Kljako je također rekao da je redovno bilo fizičkog maltretiranja, te da je u ćeliji isključivo udarao vodnik Bošnjak, kojeg je prepoznao u sudnici.

“Ja sam bio pretučen. Bilo je jako toplo, predvečer. Srpanj mjesec mislim da je bio. Ja sam ćebe s prozora malo sklonio da uđe zraka, ne razmišljajući da će me netko vidjeti. Ušli su vodnik i dva stražara. Vodnik me je počeo udarati, dosta puta me je udario”, prisjetio se svjedok.

Kljako je svjedočio na suđenju Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliji Đajiću, optuženima za progon nesrpskog civilnog stanovništva u periodu od svibnja do kolovoza 1992. godine. Bošnjaku, Mavraku, Grubačiću i Đajiću na teret je stavljeno da su svakodnevno sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj vojarni ‘Moša Pijade’ u Bileći, te da su omogućavali drugima da ulaze i udaraju ih.

Prema optužnici, Bošnjak je bio pripadnik 7. bataljona Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS), te je obavljao dužnost zapovjednika straže, a ostala trojica su bili pripadnici VRS-a i stražari u logoru u Bileći, prenosi BIRN.

Svjedok Ante Škobić je kazao da je do travnja 1992. bio angažiran u sastavu rezervne policije u Vrapčićima (općina Mostar), kada su rezervisti počeli dolaziti i tada im je zabranjeno da dežuraju i vrše kontrole. Uhićen je, kako je rekao, 18. svibnja i odveden na igralište, u svlačionicu, da bi nakon deset do 15 dana bio odveden je u vojarnu u Bileći.

Prostorija u koju je smješten bila je puna civila što su ležali i sjedili na podu. Uvjeti boravka su bili, kako je kazao, užasni.

“Kupao sam se jednom i onda sam naplatio od Bošnjaka. Udario me čizmom, tjedan dana nisam mogao izdahnuti”, izjavio je on. Za Bošnjaka je svjedok čuo od drugih osoba, ali je rekao da mu ime ne zna. Suđenje će se nastaviti 12. srpnja, navodi BIRN.