Petak, 19 travnja, 2024

Usvojen proračun HNŽ-a u iznosu od oko 211 milijuna maraka

Must Read

Skupština Hercegovačko-neretvanske županije je, na današnjoj devetoj izvanrednoj sjednici usvojila Proračun HNŽ za 2018. godinu u iznosu 210.964.632 KM, što predstavlja povećanje za više od 14 milijuna KM u odnosu na 2017. godinu. Također, usvojen je i Zakon o izvršenju Proračuna HNŽ, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Predsjednik Vlade Nevenko Herceg naglasio je kako je riječ o Proračunu i projekcijama koje dalje jačaju i povećavaju održivost županijskih javnih financija uz istodobno osiguravanje potrebnih i dostatnih sredstava za neometano funkcioniranje, ali i osiguravanje dodatnih sredstava za  programe i projekte, prije svega u području demografije kroz zaštitu obitelji s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi i turizmu.

„Vlada ne odustaje od realnog planiranja i primjene zlatnog pravila proračunske ravnoteže i bez zaduživanja. Od početka mandata ta se uvjetno kazano “taktika” pokazala uspješnom čime smo zaustavili raniju praksu proračunskog deficita, a ove smo godine svjedoci i značajnijeg suficita koji je iskazan kroz Rebalans Proračuna za 2017. koji smo usvojili.

Kako dobitnu kombinaciju ne treba mijenjati, tako smo i Prijedlog Proračuna za 2018. temeljili na realnoj projekciji prihoda i s njima uravnoteženim rashodima“, kazao je predsjednik Herceg.

„Značajno su povećana sredstva za izvansudske nagodbe čime želimo smanjiti, a u konačnici i riješiti pitanje pravomoćnih sudskih presuda iz radno-pravnih odnosa koje godinama opterećuju Proračun, ali i otežavaju dijalog sa socijalnim partnerima.

Također, povećana su izdvajanja za različna područja, osobito braniteljsku populaciju, stipendiranje studenata, prijam vježbenika, te obnovu školskih zgrada, zdravstvenih ustanova i drugih javnih objekata, a i sljedeće se godine nastavlja snažno podupiranje značajnih infrastrukturnih projekata u našim jedinicama lokalne samouprave. Ipak, najznačajnijim mi se čini spomenuti planirana sredstva za tekuće transfere koja su povećana više od 24% u odnosu na aktualni Proračun i  čine nešto manje od četvrtine  ukupno planiranih izdataka.

Upravo na toj poziciji  planirana su sredstva za  programe i projekte, prije svega u području demografije kroz zaštitu obitelji s djecom, socijale ali i realnog sektora kroz poticaje u gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu i  Zračnoj luci Mostar, te subvencije javnim poduzećima.

Time se uz redovita ulaganja u obrazovanje, znanost, kulturu i šport otvara jedna nova – razvojna dimenzija Proračuna, koju ćemo iskreno vjerujem kroz godinu dodatno osnaživati ako nastavimo dosadašnju praksu odgovornog upravljanja javnim financijama“, istaknuo je predsjednik Herceg.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

NIKŠIĆ JE U PRAVU: Negiranje genocida u Grabovici i omalovažavanje žrtava sramota i moralni sunovrat BH društva i Tužiteljstva

Negiranje genocida, omalovažavanje žrtava i njihovih obitelji teška je sramota i moralni sunovrat političkog sustava koji bi zbog sudski...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -