Ponedjeljak, 15 travnja, 2024

Dodik: Doveo bih OS BiH za Dan Republike Srpske ili ne bi bilo vojske

Must Read

Entitetski predsjednik Milorad Dodik pozvao je danas člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića da postroji počasnu jedinicu Oružanih snaga (OS) BiH i da ona direktno sudjeluje u manifestacijama u Banjaluci, 9.siječnja, na “Dan Republike Srpske”, koji je osporavao Ustavni sud BiH zbog njegovog religijskog značenja.

Ako Ivanić to uradi, kaže, ta jedinica OS BiH bit će prva u ešalonu koji će na taj način “manifestirati jedinstvo RS”.

Dodik tvrdi da je “potpuno siguran da Ivanić neće donijeti takvu odluku, jer on na tom pitanju kalkulira, iako toga ne bi smjelo biti”.

“Pozivam ga da javno kaže zašto ne može dovesti tu jedinicu. Ja da sam član Predsjedništva BiH doveo bih je ili ne bi bilo vojske”, ustvrdio je Dodik podsjetivši da je zakonom o OS BiH definirano i da postoji jedinica koja baštini tradiciju bivše Vojske RS-a.

Kazao je da on ne odlučuje o sudjelovanju te jedinice OS BiH, već je samo donio odluku da ne traži njeno sudjelovanje na obilježavanju 9.januara u Banjoj Luci, “jer ne želi da netko iz Sarajava kaže – ne može, ili da o tome odlučuje neki referent”.

Dodik dodaje da se ne želi na taj način ponižavati.

“Republika Srpska neće pristati na ponižavanje i čekati vijest iz Sarajeva hoće li odobriti sudjelovanje te jedinice, 9.januara u Banjoj Luci. To je riješeno formiranjem svečane jedinice MUPRS-a, koja će biti postrojena u čast RS, a ne bilo kojeg pojedinca”, rekao je Dodik u izjavi novinarima.

Podsjetio je da su prošle godine prethodili problemi odobravanju sudjelovanja počasne jedinice OS BiH na proslavi “Dana RS-a”, ustvrdivši da je ta jedinica bila “sa strane, nije bila dio manifestacije i bila je postrojena zbog Ivanića, a ne RS”.

“Više ne želimo tako nešto”, dodao je Dodik.

Kazao je da razumije sudjelovanje srpskih predstavnika u OS BiH te ih pozvao da sudjeluju u obilježavanju “Dana RS-a”.

Ponovio je da RS “neće odustati od proslave 9.januara kao praznika RS-a, bez obzira na kvazi-pokušaje podmetanja i licemjere iz Ustavnog suda i međunarodnih sudaca u toj pravosudnoj instituciji”.

Odbacio je odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9.januara kao “Dana RS-a”, jer je to politički motivirana odluka.

“RS je rođena tada i ne može biti nijedan drugi datum, bez obzira na cinizam i pokvarenost međunarodnih sudaca koji su sudjelovali u tome i pritisaka, koji su došli sa strane”, ustvrdio je Dodik ističući da ovakve odluke dovode do nepoštivanja Ustavnog suda BiH, “kao što se više i ne poštuje”.

U ime SNSD-a, čiji je predsjednik, rekao je da će ta stranka imati svoje kandidate za predsjednika entiteta i člana Predsjedništva BiH iz RS-a, ali da je još uvijek rano govoriti o tome.

- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Blokirali smo oglase izdajničkog DC-a Mate Granića

Jer novcem se može kupiti sve i svakog u RH. U HercegBosni ne može. I nemoj da nam netko smeće...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -