Published On: Uto, lis 21st, 2014

UNICEF: Jedno dijete svakih pet minuta umre zbog nasilja

U svijetu svakih pet minuta jedno dijete umre zbog nasilja počinjenog nad njim, no samo manji dio od 345-ero djece koliko ih dnevno strada od nasilja u svijetu, umre u ratnim područjima, dok ih 75 posto nastrada u zemljama bez sukoba, navodi se u izvješću UNICEF-a.
Djeca su danas u svakodnevnom životu posvuda izložena ekstremnom nasilju, pa je sprječavanju smrtnosti djece uslijed nasilnog postupanja prema njima potrebno posvetiti više pozornosti, ocjenjuju u UNICEF-u. U izješću se navodi kako je u Brazilu od 2000. godine značajno smanjen broj djece do pet godina starosti koja umiru od bolesti ali je zato gotovo 15.000 dječjih života izgubljeno zbog nasilja koje se događa u adolescentskim godinama.
“Posljednjih nekoliko desetljeća bili smo fokusirani na smanjenje smrtnosti djece od bolesti, no ovo izvješće pokazuje da se moramo više pozabaviti i drugim uzrocima koji dovode stradanja djece”, izjavila je voditeljica UNICEF-ova odjela za zaštitu djece Susan Bissell.
U svijetu su, navodi se, milijuni djece izloženi psihičkom, seksualnom i emocionalnom zlostavljanju u svojim domovima, školama i zajednici, pa je zbog svakodnevnog mentalnog i fizičkog nasilja, ugrožen njihov daljnji razvoj a obitelji često ne traže pomoć jer znaju da je od vlasti neće dobiti. Primjerice, seksualnom nasilju u Keniji izloženi su jedna od tri djevojčice te jedan od šest dječaka, ali policija procesuira svega jedan posto tih slučajeva.
Hina/Dnevnik.ba

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare