Published On: Uto, pro 9th, 2014

KLADUŠA: Pokušaj ubojstva imama koji se usprotivio novačenju mladih u ISIS!

Sinoć oko 18 sati u Trnovima kod Velike Kladuše nepoznata osoba napala je Selvedina Beganovića, imama u trnovskom džematu i nožem mu nanijela teže ozljede – potvrdio je Beganović za „Dnevni avaz“. Beganović je ispričao da je predvečer krenuo u šetnju, a oko 500 metara od njegove kuće iznenada ga je napala maskirana osoba.

– Imao je maslinastu jaknu i kapuljaču, a preko kapuljače je imao palestinsku maramu, tako da mu nisam uspio vidjeti lice, ali po pokretima mislim da je riječ o mlađoj osobi. Sve se brzo događalo. Zamahnuo je rukom u kojoj je imao nož prema meni i osjetio sam da me posjekao po lijevom ramenu, a okrznuo me nožem i u predjelu šake. Uspio me zakačiti i po grudnom košu, ali to je bio više udarac, tako da nema posjekline, ali ima modrica. Kada je krenuo da me ubode u trbuh uspio sam se obraniti i zadao sam mu jedan obrambeni udarac šakom, nakon čega je zateturao i pobjegao- ispričao je Beganović za „Avaz“.

Beganović je pozvao policiju, za koju kaže da je stigla veoma brzo i prevezla ga u kladuški Dom zdravlja, gdje mu je ukazana prva pomoć, a dežurni liječnik, prof. dr Sulejman Kendić, kako nam je kazao Beganović ustanovio je teže tjelesne ozljede.
– Hvala Allahu ja se osjećam dobro i zahvaljujem se i policiji i doktoru koji su zaista brzo reagirali – kaže Beganović.
Imam Beganović poznat je javnosti po prošlogodišnjem otvorenom pismu Bilalu Bosniću, neformalnom vođi vehabijskog pokreta u BiH, koji je trenutno u pritvoru Suda BiH, u kojem je Beganović kritizirao praksu vrbovanja i slanja bosanskohercegovačke mladeži na sirijsko i iračko ratište.

Još od tada traje kampanja pripadnika vehabijskog pokreta protiv ovog imama veoma cijenjenog u svom džematu. Beganovića su već pokušali zastrašiti tako što mu je pod automobil podmetnut požar, prijetili su mu ubojstvom djece, a bio je na meti i drugih raznih uvreda i poziva na linč.
Beganović ističe da sumnja da je žrtva napada upravo zbog toga što se javno oglašavao i protivio vrbovanju odlaska mladih na tuđa ratišta.
– Sumnjam i tko me je napao, ali neka policija radi svoj posao, a ja nastavljam obavljati svoju dužnost – istakao je Beganović.
Kontaktirali smo i MUP USK-a iz kojeg čekamo odgovor na naš upit je li otkriven za sada nepoznati napadač na imama Beganovića.
Također, upit o tome kako će zaštiti svoje službenike od ovakvih i sličnih napada uputili smo i Rijasetu islamske zajednice u BiH. – See more at: http://www.pogled.ba/clanak/pokusaj-ubojstva-imama-selvedina-beganovica/59598#sthash.goJS2jEb.dpuf